Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Aromatyczna zupa-krem z dyni

 Zupa dyniowa kojarzy mi się z jesienią, a jak jesień to i jarzębina. Swoim słonecznym kolorem dodaje energii w coraz krótsze i chłodniejsze dni. Świetnie komponuje się z curry oraz z przyprawami korzennymi, jak imbir, kardamon czy goździki. Krem z dyni uwielbiam, tylko nie przepadam za obieraniem warzywa z twardej skóry. Trochę czasem trzeba się siłować ;-) ale zdecydowanie warto.

 DSCN7374

(Dla 4-6 osób)
Składniki:

– 1kg świeżej dyni

– 3-4 ziemniaki

– 1 marchewka

– 1 duża cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki)

– 3 łyżki masła

– 1 płaska łyżeczka curry

– otarta skórka z 1/3 cytryny

– sól, chili

– 2 goździki, kardamon, imbir, ewentualnie mielona kolendra

– szczypiorek

– pestki dyni do dekoracji

 

 

Prażone pestki dyni możemy zrobić sami bądź użyć gotowych: Wybrać pestki z miąższu dyni, dokładnie opłukać pod zimną wodą. Wyłożyć na talerz pokryty papierowym ręcznikiem, by trochę przeschły. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć pestki, posolić i polać niewielką ilością oleju. Delikatnie wymieszać. Piec ok. 15 minut w temperaturze 175 ˚C, aż zbrązowieją. Aby pestki zachowały na długo chrupkość, po ostygnięciu należy włożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika.

 

Dynię umyć, rozkroić na mniejsze kawałki, obrać ze skóry, ze środka wyciąć część włóknistą z pestkami. Pestki odłożyć. Pokroić w kostkę. Ziemniaki, cebulę i marchewkę obrać i także pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. W głębokiej patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, następnie dodać pokrojone w kostkę dynię, ziemniaki i marchew. Smażyć przez 5 minut na średnim ogniu. Posolić. Dodać curry, imbir, goździki i kardamon. Następnie przełożyć do dużego garnka i zalać gorącym bulionem.

Dusić na małym ogniu do miękkości. Na koniec doprawić zupę jeszcze chili, kolendrą i otartą skórką z cytryny. Wyjąć goździki. Zmiksować na gładki krem. Podawać z prażonymi pestkami dyni i udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Helen G.
DSCN7323DSCN7343DSCN7372

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>