Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Bigos na święta i nie tylko

I pomyśleć, że jako dziecko nie lubiłam bigosu a cała familia się nim zajadała. Widocznie do pewnych smaków trzeba dojrzeć… Bigos to jedna z tradycyjnych potraw naszej polskiej kuchni. W moim domu zawsze był on obecny na Boże Narodzenie. Najsmaczniejszy jest podany na ciepło z dodatkiem pieczywa. Aby nie był zbyt kwaśny warto przelać kapustę kiszoną wodą i następnie odcisnąć. Polecam również dla wzbogacenia smaku dodać kieliszek czerwonego wytrawnego wina. Bazowałam na przepisie mojej mamy ale trochę go udoskonaliłam. Dodam, że bigos świetnie nadaje się do mrożenia, dlatego nie należy się obawiać ilości jaka nam wyjdzie. Im dłużej stoi, tym nabiera ciekawszego smaku ;)

 SONY DSC

(Dla 8-10 osób)

Składniki:

– 1,5 kg kapusty kwaszonej

– ½ małej kapusty białej (ok. 1kg)

– garść suszonych grzybów

– 30 dkg łopatki (można dać też wołowinę)

– 30 dkg karkówki albo szynki

– 25 dkg wędzonego boczku

– 3 pętka kiełbasy np. śląskiej

– mały koncentrat pomidorowy (2-3 łyżki)

– kieliszek czerwonego wytrawnego wina

– 2 łyżki smalcu

– 2 cebule

– 1 ząbek czosnku

– 2-3 liście laurowe

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 3 jagody jałowca

– 2 łyżki powideł śliwkowych (lub parę śliwek suszonych)

– mielona słodka papryka

– cukier

– sól, pieprz

 

 

Grzyby namoczyć w wodzie przez pół godziny, następnie gotować na wolnym ogniu do miękkości. Mięso umyć, pokroić w kostkę. Podsmażyć na smalcu, doprawić solą i pieprzem. Podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości. Kapustę kiszoną przelać wodą, odcisnąć, poszatkować. Umieścić w dużym garnku, zalać wrzątkiem, dodać liście laurowe, jałowiec oraz ziele angielskie. Dusić pod przykryciem około 1 godziny.

W między czasie białą kapustę umyć, drobno poszatkować, zalać wrzątkiem, posolić i gotować na małym ogniu do miękkości (25-30 minut), odcedzić i dodać do kapusty kiszonej. Dusić nadal na wolnym ogniu. Miękkie grzyby wraz wodą wlać do kapusty kiszonej. Boczek i cebule pokroić w małą kostkę, zaś kiełbasę w pół-plasterki (ściągam z niej również osłonkę). Czosnek drobno posiekać nożem. Wpierw stopić na patelni boczek, później dodać cebule, chwilę smażyć. Następnie dołożyć kiełbasę i posiekany ząbek czosnku. Dusić kilka minut. Zawartość patelni przełożyć do kapusty. Dodać ugotowane mięso, powidła śliwkowe oraz koncentrat. Chwilę jeszcze podusić. Doprawić bigos do smaku solą, pieprzem, mieloną słodką papryką oraz cukrem. Podawać na ciepło z dodatkiem pieczywa lub ewentualnie z ziemniakami.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSC SONY DSCSONY DSC

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

4 odpowiedzi do “Bigos na święta i nie tylko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>