Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami

Kończy się powoli sezon na truskawki, które wprost uwielbiam. Codziennie spożywam te owoce zarówno solo lub w formie koktajlu. Postanowiłam wykorzystać je również do ciasta. Biszkopt, krem i truskawki zatopione w galaretce to świetna propozycja na letni deser. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające. Warunek konieczny: musi być schłodzone w lodówce. Gorąco polecam:)

DSCN2125

(okrągła tortownica o średnicy 24 cm)

Składniki:
Biszkopt:

– 3 jajka

– ½ szklanki mąki

– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

– ½ szklanki cukru

 

Krem budyniowy:

– 500ml mleka

– 2 budynie waniliowe

– 1 op. cukru waniliowego (16g)

– 1/2 szklanki cukru

– 1 kostka margaryny

Dodatkowo:

– 2 galaretki truskawkowe (zrobić nie  według przepisu na 1 l wody, tylko na 700ml)

– ok. 300g truskawek

1.    Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier nadal miksować. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać przesiane mąki i zamieszać delikatnie drewnianą łyżką. Tortownicę  o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem, wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 ˚C do suchego patyczka. Ostudzić.

 
2.    Krem budyniowy: ½ szklanki mleka odlać do miseczki, w której rozmieszać budynie i cukry. Resztę mleka zagotować w rondelku. Na gotujące się mleko wlać rozmieszane budynie i chwilę pogotować, stale mieszając aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostudzenia. Miękką margarynę ubić na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu.

 
3.    Galaretki zalać 700 ml wrzątku, rozmieszać i pozostawić do ostudzenia. Następnie włożyć do lodówki, by szybciej stężały.

 

4.    Truskawki umyć, obrać i przekroić na pół jeśli są duże.

 
5.    Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, na to ułożyć gęsto truskawki. Jeśli galaretki jeszcze nie stężały (trwa to dość długo) włożyć biszkopt z kremem na razie do lodówki. Galaretki wylać na ciasto jak będą widocznie tężeć. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce. Podawać, jak galaretka całkowicie stężeje.

Smacznego!

Helen

DSCN2100DSCN2098

Podziel się ze znajomymi
loading...

3 odpowiedzi do “Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami

  • Smaczny i prosty,lubię takie przepisy:)

  • Oj tak..szkoda, że sezon truskawkowy się kończy..ciasto wygląda smakowicie..zapraszam do akcji Truskawkowy Tydzień.

  • niestety sezon truskawkowy już za nami ;( ale zawsze można dodać truskawki mrożone.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>