Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Buraczki na ciepło

Buraczki na ciepło to dla mnie surówka „klasyk”, kojarzy mi się z typowo polską kuchnią. Jest bardzo smaczna, prosta i do tego zdrowa. Buraki mają działanie krwiotwórcze, wzmacniają organizm. Ponadto są bardzo tanim warzywem. Przy kupnie buraków kierujmy się ich wyglądem oraz wielkością. Najsmaczniejsze są małe buraki. Im są ciemniejsze, tym zdrowsze. Buraki powinny być twarde, jędrne o gładkiej skórce. Jeśli jeszcze nie jedliście buraczków na ciepło, spróbujcie a nie pożałujecie :-)

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 4 ugotowane buraki

– 1 łyżka masła

– 3 łyżki mleka

– 1 cebula (opcjonalnie)

– 1 płaska łyżeczka mąki

– 1 łyżka soku z cytryny (można użyć zamiennie octu)

–  cukier do smaku

– sól, pieprz

 

 

Buraki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, następnie gotować ok.1 godzinę (do miękkości) w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić. Obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Następnie dodać buraki, wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Chwilę jeszcze pogotować. Podawać gorące, najlepiej do dań mięsnych.

Smacznego!

Helen G.

Podziel się ze znajomymi
loading...

10 odpowiedzi do “Buraczki na ciepło

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>