Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Buraczki z jabłkiem na zimno

Buraczki z jabłkiem często gościły w moim rodzinnym domu. Zawsze jak przyrządzam tę surówkę, przypominam sobie czasy kiedy byłam dzieckiem. Jest ona niezwykle prosta w wykonaniu. Trzeba tylko wcześniej ugotować buraki. Zamiast soku z cytryny możemy użyć także octu. Ja czasem sięgam po ocet jabłkowy. Jeśli zależy wam na delikatnym smaku surówki, pomińcie cebulę.

(Dla 4 osób)
Składniki:
– 2-3 buraki

– 1 jabłko

– 1 mała cebula (opcjonalnie)

– sok z cytryny lub ocet

– cukier do smaku (zwykle daję ksylitol)

– 1 łyżka oleju

– sól, pieprz

 

 

Buraki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, następnie ugotować do miękkości w mundurkach (ok. 1 godzinę). Ostudzić. Obrać ze skórki. Razem z jabłkami zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno pokroić i dodać do buraków i jabłek. Następnie dodać olej i sok z cytryny wedle uznania. Doprawić surówkę do smaku cukrem, szczyptą soli i pieprzu. Sałatka szczególnie dobrze komponuje się z daniami mięsnymi np. z kotletami mielonymi albo z gulaszem.

Smacznego!

Helen G.

 

Podziel się ze znajomymi

2 odpowiedzi do “Buraczki z jabłkiem na zimno

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>