Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Chałka z kurczaka i warzyw w cieście francuskim


Kolejny prosty i nieskomplikowany przepis na obiad bądź kolację. Ciasto francuskie jest chrupiące, a kurczak i warzywa aromatyczne:)



(4 sztuki)



Składniki:

– 1 podwójna pierś z kurczaka

– 2 opakowania ciasta francuskiego (polecam gotowe z Biedronki)

– 1 czerwona papryka

– 4 pieczarki

– 1 mała cebula

– kilka plastrów żółtego sera

– 1 jajko

– sól, pieprz

– zioła prowansalskie, słodka papryka





1.Pierś z kurczaka przekroić na pół, każdą połówkę przekroić jeszcze wzdłuż. Rozbić tłuczkiem. Posypać solą, pieprze i ziołami prowansalskimi. Usmażyć. 



2. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w kostkę a pieczarki w plasterki. Warzywa podsmażyć na oleju. Na koniec posolić, popieprzyć i dodać nieco mielonej słodkiej papryki.



3. Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przekroić na pół. Na każdej części zrobić 6 nacięć grubości 2cm i długości 4- 5 cm. To samo zrobić z drugim opakowaniem. Na powstałe 4 kawałki ciasta wyłożyć wpierw kurczaka, na to warzywa, następnie znów kurczaka i plastry sera. Zapleść ciasto jak chałkę – przekładając paseczki lewy-prawy itd. Wierzch chałek posmarować roztrzepanym jajkiem.



4. Piec 15-20 minut w temperaturze 190˚C do zarumienienia ciasta. Potrawa nie wymaga dodatków, gdyż jest bardzo syta.











Podziel się ze znajomymi

7 odpowiedzi do “Chałka z kurczaka i warzyw w cieście francuskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>