Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Chili con carne


(Dla 4 osób)

Składniki:


– 500g mielonego mięsa wołowego

– 2 cebule

– 3 ząbki czosnku

– 2 łyżki oliwy

– 1 puszka pomidorów (bez skórki)

– 1 puszka czerwonej fasoli „Kidney” (400g)

– ½ puszki kukurydzy

– 1 czerwona papryka

– 1 szklanka bulionu wołowego (może być z kostki)

– 1 łyżeczka kminu rzymskiego

– 1 łyżeczka oregano

– ½ łyżeczki chili

– 1 łyżeczka sosu tabasco (niekoniecznie)

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki

– szczypta majeranku

– sól, pieprz




Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę i posiekany czosnek. Dodać oregano, kmin rzymski, chili, tabasco, mielone papryki i majeranek przesmażyć 1 minutę, po czym dodać mięso. Smażyć na dużym ogniu kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć mięso do garnka, dodać pomidory z puszki razem z zalewą, podlać bulionem. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Następnie dodać paprykę pokrojoną w kostkę i dusić jeszcze 15 minut. Na koniec dodać fasolę odsączoną z zalewy i przepłukaną  wodą i kukurydzę. Gotować jeszcze kilka minut. Podawać z ryżem, pieczywem lub plackami tortilli kukurydzianej, przyrumienionych na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i soli. 



Podziel się ze znajomymi
loading...

3 odpowiedzi do “Chili con carne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>