Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Chleb alpejski

Dziś kolejny wypiek po chlebie drwala, mianowicie chleb alpejski – pszenno-żytni z lekką nutą przypraw. Ja ze swojej strony posypałam chlebek dodatkowo ziarnami, mieszanką wileńską, która ma w składzie czarnuszkę, pestki dyni oraz pestki słonecznika.
Skład mieszanki: mąka pszenna t750, mąka żytnia t750, naturalny zakwas pszeniczny, naturalny zakwas żytni, słód żytni, sól, przyprawy naturalne, drożdże instant.

 

Składniki:
– gotowa mieszanka na chleb alpejski, do kupienia sklepach: chlebnazdrowie.pl

wypiekacz.com.pl- woda
– forma do wypieku (u mnie keksówka)

Chleb przygotowujemy ściśle według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu, wówczas jak podaje producent satysfakcja gwarantowana, czyli:

Wlewamy do naczynia 340g wody o temp. 26 ˚C . Dodajemy zawartość obu torebek mieszanki (dużą i małą) i mieszamy przez 20 minut. Ja na początku mieszam łyżką, później wyrabiam dłońmi, bo ciasto bardzo się klei.  Po 20 minutach mieszania odstawiamy ciasto pod przykryciem na 30 minut.   Następnie kształtujemy ciasto i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy ziarnami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (50-90 min. W zależności od temperatury otoczenia).   Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 220˚C i natychmiast spryskujemy go od góry ciepłą wodą przez 5 sekund, wypiekamy chleb w tej temperaturze przez 3 minuty, następnie zmniejszamy temperaturę do 180˚C i wypiekamy kolejne 30 minut (razem 33 minuty).

I gotowe:)

Co tu dużo mówić… chleb wyszedł pyszny, mięciutki, aromatyczny od przypraw i ziaren z chrupiącą skórką. Nie kruszy się i na długo zachowuje świeżość. Mąż był zachwycony:)
Widzę, że samodzielne pieczenie chleba wcale nie jest takie trudne, za jakie je uważałam.

poniżej kanapki posmarowane moją ulubioną pastą serową
i udekorowane plasterkami rzodkiewki

Piekliście już kiedyś chleb?
Helen G.

Podziel się ze znajomymi
loading...

2 odpowiedzi do “Chleb alpejski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>