Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Chleb Baltazar

Nie ma to jak własnoręcznie upieczony chleb. Zapach, jaki unosi się w kuchni oraz jego niepowtarzalny smak są bezcenne ;-) Tym razem zapraszam Was na pyszny, klasyczny w smaku chleb Baltazar. Firma Chleb na zdrowie zadbała o kompletne składniki. Nie musimy sami odmierzać mąk, jedynie dodajemy wodę. Wygodne, co? Mieszanka nie zawiera konserwantów, GMO, ani GMM. Nic tylko piec!

DSCN2886

Składniki:

– gotowa mieszanka do wypieku chleba Baltazar (500g)

do kupienia w sklepie chlebnazdrowie.pl

– woda

– foremka lub koszyk rozrostowy (u mnie mała tortownica)

 

Skład mieszanki: mąka żytnia t720, mąka pszenna t 750, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant.

 

 

Opakowanie zawiera 2 torebki: dużą i małą. Na opakowaniu jest szczegółowy opis jak krok po kroku upiec chleb. Jest nawet instrukcja także dla tych, co posiadają wypiekacz do chleba.

 

Zawartość obu torebek (dużej i małej) mieszamy w naczyniu, wlewamy 450g wody o temp. 30˚C i przez 20 minut mieszamy (można pomóc sobie drewnianą łopatką).

 

Następnie przykrywamy ciasto i odstawiamy na 30 minut (leżakowanie).

 

Kształtujemy ciasto i przekładamy do foremki albo koszyka rozrostowego, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 50-90 minut, aż podwoi  swoją objętość (w zależności od temperatury pomieszczenia).

 

Wstawiamy chleb do nagrzanego do 220˚C piekarnika i od razu spryskujemy ciepłą wodą przez 5 sekund (zaparowanie) i wypiekamy chleb przez 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180˚C i pieczemy przez kolejne 30 minut (razem 35 minut).

 

Upieczony chleb studzimy na kratce.

 

Smacznego!

 

Helen G.

DSCN2864DSCN2882

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

5 odpowiedzi do “Chleb Baltazar

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>