Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Chleb owsiany

Dawno nie prezentowałam żadnego chleba. Dziś trochę nietypowe pieczywo – chleb owsiany, upieczony m.in.  z mąki owsianej, zasobnej,  jak całe ziarno owsa w liczne składniki mineralne. Chleb jest bardzo smaczny, to też szybko się skończył. Trochę tylko nie wyszła mi skórka, nie jest tak błyszcząca ani dobrze przypieczona, jak w przypadku chleba z piekarni. Ale nie ma to w żaden sposób wpływu na  jego smak.

Chleb owsiany jest z gotowej mieszanki, nie trzeba bawić się odmierzanie proporcji każdej z mąk, wystarczy jedynie dodać wodę i tyle. Chleb nie zawiera też żadnych konserwantów, spulchniaczy, GMO ani GMM –  tylko samo zdrowie!

DSCN1200Składniki:

– gotowa mieszanka na chleb owsiany (500g) do kupienia w sklepach chlebnazdrowie.pl oraz wypiekacz.com.pl

– woda

– foremka do wypieku (u mnie keksówka)

DSCN0906Skład mieszanki: mąki: owsiana razowa, pszenna t750, żytnia t720, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant.

Opakowanie zawiera 2 torebki: dużą i małą. Na opakowaniu jest szczegółowy opis, jak krok po kroku upiec chleb. Jest nawet instrukcja także dla tych, co posiadają wypiekacz do chleba.

  • Zawartość obu torebek dużej i małej mieszamy w naczyniu, wlewamy 330g wody o temp. 26˚C i przez 20 minut mieszamy (ja wyrabiam ciasto rękami).

 

  • Następnie przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 30 minut (leżakowanie).

 

  • Przekładamy do foremki albo koszyka rozrostowego, przykrywamy ściereczką i  ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 50-90 minut, aż podwoi swoją objętość, w zależności od temperatury pomieszczenia (garowanie).

 

  • Wstawiamy ciasto do nagrzanego do 220˚C piekarnika i od razu spryskujemy ciepłą wodą przez 5 sekund (zaparowanie) i wypiekamy chleb przez 3 minuty, po czym zmniejszamy temperaturę do 180˚C i pieczemy przez kolejne 30 minut (razem 33 minuty).

 

  • Upieczony chleb studzimy na kratce.

DSCN1174DSCN1219

Smacznego!

Jeśli jeszcze nie mieliście dotąd okazji  jeść chleba owsianego, to polecam spróbować, a najlepiej upiec go w zaciszu własnej kuchni:)

Helen G.

Podziel się ze znajomymi

8 odpowiedzi do “Chleb owsiany

  • Piekłam taki sam chlebek..pyszny to fakt..

  • Jestem pełna podziwu dla zmian na blogu ! Super :)

  • Piekłam gryczany, marzenie.
    Za owsiany tez sie zabieram :-)

  • Uwielbiam chleb domowej roboty, pycha :)

  • Wygląda bardzo apetycznie,ja często jem domowy chlebek od teściowej,jak piecze to mi posyła ;) Uwielbiam Twojego kulinarnego bloga :)Pozdrawiam p.s pięknie tu…

  • Lubię piec chleb, w domu jest wtedy taki piękny, aromatyczny zapach :)
    Dziękuję za udział w moim konkursie, pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>