PieczywoŚniadanie

Chleb razowy

Chleb razowy

Nie ma to jak domowy chleb. Tym razem upiekłam chleb razowy z gotowej mieszanki na chleb razowy żytni. Nie zawiera konserwantów ani ulepszaczy. Mieszanka na chleb jest oparta na naturalnym wysuszonym zakwasie żytnim.

Mieszanka taka nadaje się zarówno do wypieku w piekarniku, jak i w automatach. Swój chleb możemy wzbogacić o dowolne ziarna, np. słonecznik czy dynię, dodając je do masy. Zachęcam was gorąco do upieczenia takiego chleba 🙂 Gotowa mieszanka niewątpliwie ułatwia jego przygotowanie.

Zobacz także

chleb orkiszowy

chleb Baltonowski.

Skład mieszanki: mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, naturalny wysuszony zakwas żytni, sól.

Składniki:

– gotowa mieszanka na chleb razowy żytni (500g) – klik

– 3-4g drożdży instant lub 10g drożdży świeżych

– woda

– foremka do pieczenia (u mnie keksówka)

Jak upiec chleb razowy?

Na opakowaniu znajdziecie dokładny opis przygotowania chleba krok po kroku, zarówno w piekarniku jak i w opiekaczu. Nie ma takiej opcji, by chleb się nam nie udał. Zawsze się udaje!

Drożdże – 3-4g suchych albo 10g świeżych należy rozpuścić w 380-400 ml wody o temp. 24°C. Następnie dodać zawartość torebki i mieszać (wyrabiać dłońmi) przez 20 minut. Ciasto będzie klejące ale takie ma właśnie być.

Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić na 30 minut. Po tym czasie przełożyć je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, w zależności od temperatury pomieszczenia, na około 60-90 minut, aż podwoi swoją objętość.

Nagrzać piekarnik do 220˚C. Ciasto spryskać z wierzchu wodą albo posmarować mlekiem. Piec przez 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180-190˚C i piec przez kolejne 35 minut. Chleb studzić na kratce.

Smacznego!

Helen G.

Chleb razowy
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

10 komentarzy

  1. Już dawno chciałam upiec domowy chleb, tylko nie wiedziałam co i jak. Taki chleb z gotowej mieszanki wydaje mi się łatwiejszy. Dziękuję za polecenie. Z chęcią wypróbuję 🙂

  2. Takie chlebki to uwielbiam, chetnie tez je pieke, lecz postanowilam zrobic sobie troche przerwy od pieczywa… lecz po zobaczeniu Twojego chlebka naszla mnie ogromna ochota, aby znow go upiec…wszelkie maki juz mam, wiec jutro go znow upieke!

  3. Od jakiegoś czasu chodzi za mną właśnie własnoręcznie pieczony chleb i chyba zainspirowana Tobą sięgnę na pierwszy ogień po gotową mieszankę. Zobaczymy, co mi z tego wyjdzie.

Skomentuj aldia arcadia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button