Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Ciasteczka francuskie z jagodami

Oto szybki deser w niespełna 20 minut! Jeśli chcecie na szybko przygotować smaczną przekąskę do kawy, a nie macie zbyt wiele czasu na pieczenie tradycyjnego ciasta, to gorąco polecam ciasteczka z ciasta francuskiego z sezonowymi owocami – ja wybrałam jagody ale mogą to być truskawki, maliny, porzeczki, brzoskwinie czy morele:) Ciasto francuskie zawsze mam pod ręką, przynajmniej jedno opakowanie. Polecam to nie mrożone, tylko z lodówki (np. Biedronki albo Lidla). W zależności od ilości gości, można podwoić proporcje.

 

ciasteczka francuskie z jagodami(ok.10 sztuk)
Składniki:

– 1 opakowanie ciasta francuskiego

– ok. ¾ szklanki jagód

– 5 łyżek cukru

– 1 jajko
 

Ciasto francuskie podzielić na 20 kwadratów. Nałożyć niecałą łyżeczkę cukru i 1-2 łyżeczki jagód, następnie zrobić 2 nacięcia nożem na drugim kwadracie przykryć i skleić ciastko.  W razie sklejania ciasta, ręce oprószyć mąką. Ciastka posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec 15 minut w temperaturze 200˚C do zarumienienia. Jeśli zostaną nam ciasteczka (a wątpię:)), to dobrze jest przełożyć je do foliowego woreczka, by nie wyschły.

Smacznego!

Helen G.

ciasteczka francuskie z jagodamiciasteczka francuskie z jagodami

Podziel się ze znajomymi
loading...

16 odpowiedzi do “Ciasteczka francuskie z jagodami

  • Ślicznie wyglądają!
    Ubóstwiam ciasto francuskie, a tu jeszcze w takim towarzystwie jagódek:) Bomba!
    pozdrawiam

  • pycha, na piknik świetne

  • Szybko i smacznie. To uwielbiam! :)

  • po prostu uwielbiam te ciasteczka :)

  • w cieście francuskim lubię wszystkie słodko-ostre nadzienia… a u Ciebie bogato nadziane jagódki….super!!

  • Te ciasteczka, to strzał w dziesiątkę! że tez na to nie wpadłam :))) super
    Pozdrawiam!

  • To będzie kolejne odsłona wykorzystania ciasta francuskiego jaką wykorzystam :) pysznie

  • pysznie, na pewno wykorzystam :)

  • Przepysznie wyglądają, zamierzam je dziś zrobić z Pani przepisu :-),mam nadzieję że również będą tak wyglądać, Pani przepis skusił mnie na tyle swoją łatwością że postanowiłam kupić i zrobić pierwszy raz coś na cieście francuskim :-). Dziękuję

    • Życzę w takim razie udanych wypieków i smacznego! :)

      • Dziękuję,na pewno dam znać jak wyszło,będę robić z Córcią :-). Tylko mam jedno pytanie, bo mam tylko mrożone jagody, mogą być ?? I czy muszą być zamrożone gdy będę je nakładać czy rozmrożone ?? Dziękuję

  • Bardzo dziękuję za przepis i za odwiedzenie mojego bloga,ja też dorastałam w czasach Spice Girls :-). A co do ciasteczek, to chyba niektóre kwadraciki wycięłam lekko za duże, bo ładniej wyglądają te mniejsze i mogłam dodać do środka trochę więcej cukru,na drugi raz też bardziej wytnę te otworki,bo niektóre się nie otwarły,a u Ciebie wygląda to super,ale ogólnie wyszły cudowne i na pewno zrobię jeszcze nie raz, zaraz pobuszuję jakie masz jeszcze przepisy :-), ciekawa stronka, fajnie że trafiłam. Pozdrawiam

    • Aha, a propo, nie rozmrażałam jagódek, stwierdziłam że rozmrożone będą taką ciapą i chyba dobrze zrobiłam :-), dzięki za radę.

      • Sama nie byłam pewna czy rozmrażać, dobrze wiedzieć na przyszłość :) Cukru oczywiście można dać więcej, wedle uznania :)

    • Cieszę się, że ciasteczka ci wyszły:)Praktyka czyni mistrza, więc następnym razem wyjdą Ci idealne z większymi otworkami:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>