Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Ciasto ananasowe z kokosem

Dla fanów rajskich smaków – kokosa i ananasa. Jak dla mnie bomba!


DSC_0110
Biszkopt:

– 3 jaja

– ½ szklanki mąki

– ½ szklanki cukru

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 łyżka wody

– szczypta soli


Beza kokosowa:

– 4 białka

– 1/2 szklanki cukru

– 200g wiórek kokosowych

– szczypta soli


Krem ananasowo-budyniowy:

– 1 puszka ananasów

– 1 budyń śmietankowy

– 2 łyżki cukru

– 4 żółtka

– 1 kostka masła (200g)


Poncz:

– ¼ szklanki wody przegotowanej

– 2 łyżki soku z cytryny



Biszkopt – białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier. Następnie dodać żółtka i chwilę ubijać mikserem. Następnie dodać mąkę i proszek przesiane przez sito delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Blaszkę o wymiarach 36×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia,  wylać ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 -180º C.


Kokosowa beza – białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, dodać powoli cukier. Sztywną pianę połączyć z wiórkami kokosowymi mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Upiec w tej samej blaszce co biszkopt ok. 20-25 minut w temp. 170-180º C.  


Krem ananasowo-budyniowy – Ananasy odsączyć i pokroić w drobną kostkę. Na soku ugotować budyń (powinna być 1 szklanka soku, jeśli jest zbyt mało – uzupełnić wodą). W ½ szklanki soku rozrobić budyń z cukrem, resztę zagotować w rondelku. Na gotujący się sok wlać rozrobiony budyń i energicznie mieszając chwilkę pogotować. Pozostawić do ostudzenia. Zimny budyń utrzeć z kawałkami miękkiego masła, na przemian z żółtkami. Na końcu dodać ananasy i wymieszać łyżką.



Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem (woda + sok z cytryny), następnie wyłożyć krem i zimną bezę (bardzo ostrożnie, bo łatwo się łamie). Ciasto wstawić do lodówki.

DSC_0111DSC_0113

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>