Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Ciasto Bounty

Przepis pochodzi z tej strony, minimalnie go zmodyfikowałam wedle własnych upodobań. Dodałam go sobie do zakładek chyba ze dwa lata temu. Ciągle jakieś inne ciasto miało swoje pierwszeństwo w upieczeniu. Aż w końcu, gdy otrzymałam w prezencie mój ulubiony trunek obok Baileysa – likier Malibu, pomyślałam, że wreszcie nadszedł czas na Bounty – ciasto wzorowane na słynnym kokosowym batoniku. Jest w moim guście po prostu wspaniałe. Wilgotny od ponczu z Malibu biszkopt, pyszny krem kokosowy i polewa czekoladowa. Dla fanów rajskich smaków – kokosa ;)

DSCN6795

DSCN6791

(prostokątna blacha o wym. 21×33 cm)

Składniki:

Biszkopt:

– niepełna szklanka maki pszennej

– 5 jajek

– ½ szklanki cukru

– 2 łyżki kakao

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Poncz do biszkoptu:

– 3 łyżki Malibu

– ¾ szklanki wody

 

Masa kokosowa:

– 350g wiórek kokosowych

– 500 ml mleka

– ½ szklanki cukru

– 1 cukier waniliowy (16 g)

– 20 dkg margaryny

 

Polewa:

– 100g gorzkiej czekolady

– 100g mlecznej czekolady

– 100 ml śmietanki kremówki 30%

 

Biszkopt: Białka utrzeć na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier oraz żółtka jeszcze chwilę ubijać. Mąkę przesiać przez sito z proszkiem i kakao, dodać do masy i wymieszać drewnianą łyżką. Biszkopt piec w temperaturze 180ºC przez ok.25 minut. Ostudzić. Następnie nasączyć ponczem z Malibu i wody, aby był wilgotny ale nie mokry.

 

Masa kokosowa: Zagotować mleko z cukrami. Następnie wsypać wiórki i gotować na małym ogniu przez 20 minut do zgęstnienia masy, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać do gorącej masy pokrojoną kostkę margarynę i dokładnie wymieszać.

 

Gorącą masę kokosową wyłożyć na uprzednio nasączony Malibu biszkopt. W rondelku rozpuścić połamane czekolady, dodać śmietankę. Gotową polewą przykryć masę kokosową. Wstawić ciasto do lodówki, by masa kokosowa stężała.

 

Smacznego!

Helen G.

DSCN6807DSCN6796

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

6 odpowiedzi do “Ciasto Bounty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>