Ciasta i ciasteczka

Ciasto cynamonowo-jabłkowe

Ciasto cynamonowo-jabłkowe

Piekę je zawszę wtedy, kiedy nie mam ochoty na wyszukane wypieki. Jabłka, cynamon, orzechy, kakao – dla mnie to wspaniałe połączenie smaków. Można jeszcze dodać rodzynki. Ciasto cynamonowo-jabłkowe jest cudownie wilgotne, szybkie w przygotowaniu i zawsze się udaje. Może z pozoru jest zwyczajne ale w prostocie przecież tkwi piękno:)

(średniej wielkości blacha o wym. ok. 21×25 cm lub tortownica)

Składniki:

– 5 jajek

– 3-4 jabłka

– 2 szklanki mąki

– 1 szklanka oleju

– 1 szklanka cukru

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 płaska łyżeczka sody

– 1- 1,5 łyżeczki cynamonu

– 10 dag drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich

– 1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie)

– 1 łyżka kakao

– kilka kropel esencji waniliowej

Polewa:

– 3 łyżki masła

– 3 łyżki kakao

– 3 łyżki cukru pudru

– 3-4 łyżki mleka

Jak zrobić ciasto cynamonowo-jabłkowe?

Żółtka ubić z cukrem. Białka ubić osobno na sztywno ze szczyptą soli. Połączyć ze sobą. Dodać olej. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i kakao przesiać przez sito. Dodać do masy i dokładnie wymieszać mikserem. Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać do masy posiekane orzechy. Wylać ciasto do foremki średniej wielkości, wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze  180 ˚C przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Przygotować polewę rozpuszczając składniki w rondelku na niedużym ogniu. Gorącą polewą posmarować ciasto.

Smacznego!

Helen G.

Ciasto cynamonowo-jabłkowe
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button