Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Ciasto dyniowe z orzechami i brzoskwinią


Sezon na dynię w pełni. Odkąd odkryłam to cudowne warzywo rok temu, postanowiłam że każdej jesieni będę dodawać dynię do dań (patrz: aromatyczna zupa krem z dyni) jak i piec z jej udziałem ciasto. Wzbogaciłam je orzechami, brzoskwinią i wiórkami kokosowymi. Świetnie pasuje tutaj aromat korzenny. Ciasto jest bardzo wilgotne i lekkie. Idealne do niedzielnej kawki:) Idealne na jesienną słotę…

DSCN3667

Składniki:

– 2 szklanki mąki

– ¾ szklanki cukru (można dać 1 szklankę jeśli ktoś woli słodsze)

– 4 jajka

– ½ szklanki oleju

– ok. 40 dkg surowej dyni startej na tarce o małych oczkach

– 1 brzoskwinia z puszki lub surowa

– ½ szklanki wiórek kokosowych

– ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich

– 1 łyżeczka sody

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka esencji waniliowej

– 1 łyżeczka cynamonu

– 1 łyżeczka przyprawy do piernika

– szczypta soli



Polewa:

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki kakao

– 2-3 łyżki cukru pudru

– 2 łyżki mleka



Jajka z cukrem ubić na puszystą pianę. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, olej – dalej miksować. Dodać szczyptę soli, esencję waniliową, cynamon i przyprawę do piernika.


Następnie dodać startą dynię i drobno pokrojoną brzoskwinię. Delikatnie zamieszać łyżką. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i drobno posiekane orzechy. Wymieszać.


Masę wyłożyć do niedużej foremki o średnicy ok.22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Moja była trochę większa (21x25cm) i ciasto wyszło nie za wysokie. Może być także nieduża tortownica.


Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 ˚C i piec przez ok. 50 minut do suchego patyczka. Ciasto można posypać cukrem pudrem, ja wolałam zrobić polewę.


Składniki polewy rozpuścić w rondelku i gorącą wylać na ciasto. Ostygnięte ciasto wstawić do lodówki.


Smacznego!


Lubicie ciasta dyniowe?

HelenDSCN3671

Podziel się ze znajomymi
loading...

3 odpowiedzi do “Ciasto dyniowe z orzechami i brzoskwinią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>