Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Ciasto japońskie – czyli pyszny, wilgotny makowiec z jabłkami i bakaliami

Ciasto to nazywane jest także makowcem japońskim. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam z racji tego, iż  ciasto drożdżowe bazie którego są zrobione, szybko wysycha. Gdy spróbowałam w pracy od koleżanki, ciasta japońskiego – przepadłam. Musiałam je koniecznie upiec. Co tu dużo mówić – jest po prostu pyszne! a przede wszystkim wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z nutą migdałową – niebo w gębie :) Poprosiłam o przepis p. Dorotę, autorkę przepisu, której serdecznie dziękuję za inspirację :-)

Nie chciało mi się mielić maku, użyłam więc gotowej masy makowej z bakaliami, która okazała się równie smaczna. Zachęcam wszystkich do spróbowania ciasta japońskiego, które od dziś zaliczam do czołówki najsmaczniejszych ciast. Już dziś myślę, że zrobię je na Wielkanoc, choć myślę, że będzie też idealne na Boże Narodzenie z uwagi na mak i bakalie :-)

ciasto japońskie

DSCN0383

(duża, prostokątna blacha)

Składniki:

– 1 kostka margaryny

– 1 puszka gotowej masy makowej bądź 30 dag maku

– 4-5 twardych soczystych jabłek

– 9 jaj

– 9 pełnych łyżek stołowych kaszy manny

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 ½ szklanki cukru w przypadku użycia maku (gdy używamy gotowej masy makowej z bakaliami wystarczy dać ¾ szklanki cukru)

– 100g rodzynek

– duża garść migdałów oraz orzechów włoskich

– skórka pomarańczowa

– olejek migdałowy

 

Polewa:

– ¼ kostki margaryny lub masła

– 2 łyżki kakao

– 2-3 łyżki mleka

– 3 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

– rozdrobnione orzechy włoskie oraz wiórki kokosowe do posypania ciasta

 

Żółtka utrzeć z cukrem i miękką margaryną, dodać puszkę masy makowej lub mak uprzednio sparzony i dwukrotnie zmielony oraz proszek do pieczenia. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku i dodać do masy razem z kaszą manną. Wymieszać.

Rodzynki sparzyć wrzątkiem, następnie odcedzić i obtoczyć w mące. Migdały i orzechy posiekać. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę i razem z bakaliami dodać do masy. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać kilka kropli olejku migdałowego.

Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, posypaną bułką tartą bądź wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez godzinę w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).

Na gorące upieczone ciasto przygotować polewę z podanych składników (rozpuścić w rondelku na niedużym ogniu) i polać ciasto. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi oraz wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Helen G.

DSCN0354DSCN0346DSCN0343

Podziel się ze znajomymi
loading...

33 odpowiedzi do “Ciasto japońskie – czyli pyszny, wilgotny makowiec z jabłkami i bakaliami

  • Piekłam to cudo, dla miłośników maku to jest super smaczek :)

  • Kocham wilgotny makowiec z dużą dawką rodzynek :D

  • Pieklam wczoraj;)))naprawde pyszne ciacho;)))polecam

    • Cieszę się, że ciasto posmakowało:) Też nieskromnie uważam, że jest pyszne.

  • Wygląda wspaniale. Chyba się skuszę. Moi domownicy kochają wszystko co ma w sobie mak
    Pozdrawiam

  • Heleno, to jedno z moich ulubionych ciast z makiem. Proste i smaczne

  • Jestem ogromną fanką wszelkich wypieków z makiem, ale tego ciasta jeszcze nie jadłam :) muszę chyba nadrobić ;)

  • Zamierzam przetestować przepis i mam pytanko: jaka kasza manna do ciasta – błyskawiczna czy zwykła?

  • Dzięki za odpowiedź :) Ugotowałam kwaśnicę wg. Twojego przepisu – pyszna! Wchodzi na stałe do mojego domowego menu :)

    • Cieszę się, że moja kwaśnica Ci smakuje, też ją lubię czasem ugotować, zwłaszcza zimą:)

  • Witam
    Jakjej wielkości użyła Pani blachy?
    Proszę o informację dotyczącą jej wymiarów.
    Pozdrawiam

  • Witam. O jakiej wadze użyła Pani gotowej masy makowej? Czy 850 g będzie dobrze?

    • Tak chyba właśnie 850g, klasyczna puszka masy makowej np. Bakalland.

  • A jakie wymiary ma blacha?

  • Czy zamiast rodzynek mogę użyć pokrojonych suszonych moreli? Za rodzynkami nie przepadam :)

    • Oczywiście, wedle gustu, tylko tak jak rodzynki bym je wpierw namoczyła kilka minut we wrzątku, odsączyła i dopiero kroiła ;-)

  • a gdzie jest proszek do pieczenia bo w przepisie nie podała Pani kiedy i jak go użyć :(

    • Podałam, trzeba dać 2 łyżeczki proszku do pieczenia :-) Wystarczy dodać do ciasta po ubiciu żółtek z cukrem i margaryną, po dodaniu maku.

  • czy zamieniala Pani kiedys w tym przepisie margaryne na maslo?

    • Nie robiłam tego ciasta z masłem ale myślę,że powinno być ok :-) Do wielu ciast np. do sernika można używać zamiennie masła, bądź margaryny.

  • To moje ulubione ciasto :-) Zawsze wychodzi, tylko trzeba dość długo piec, kiedyś po godzinie miałam jeszcze surowe. A w ramach udoskonalenia przepisu proponuję namoczyć rodzynki w wodzie z olejkiem rumowym lub arakowym, podnosi smak :-) Pozdrawiam!

    • Dziękuję za radę, na pewno wypróbuję Twój patent z rodzynkami :) Pozdrawiam*)

  • Witam, mam pytanie: ile może to ciasto stać zanim wyschnie? Chcę je zrobić na Gwiazdkę ale nie wiem czy muszę tuż przed czy mogę parę dni wcześniej.

    • Możesz je upiec spokojnie na 2-3 dni wcześniej, tylko przykryj workiem albo przechowuj ciasto w pudełku, w lodówce :-)

  • nic nie mąki w przepisie?

  • Przepyszne ciasto . Piekłam pierwszy raz na wigile dziś piekę kolejną blaszkę :-)

    • Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Piekłam je również na święta i zrobiło furorę w rodzinie :-)

  • Zrobiłam i jest przepyszne,polecam. u nas znikneło w jedną dobę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>