Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Ciasto kostka alpejska




Ciasto jest bardzo słodkie ale dobre. Dałam mniej bez niż powinnam. W niektórych przepisach widziałam nawet 40 dkg – to dla mnie zbyt dużo. Słodkość bez i masy kajmakowej równoważy masa śmietanowa.



DSCN2661



Biszkopt:

– 3 jajka

– 2 czubate łyżki mąki

– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

– 1/3 szklanki cukru

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– 3 łyżki kakao


Krem kajmakowo-bezowy:

– 180 g masła

– puszka masy kajmakowej

– 20-30 dkg bez (w zależności jak słodki krem chcemy, ja dałam 27 dkg i był bardzo słodki)


Masa śmietanowa:

– 500 ml kremówki 36%

– 1 łyżka cukru pudru

– 2,5 łyżeczki żelatyny

– 3 krople esencji waniliowej

– ½ tabliczki gorzkiej czekolady lub kakao


Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier dalej ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesiane mąki, proszek i kakao. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Wylać do blachy o wym. 25×36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175˚C i piec ok.20-25 minut.


Krem kajmakowo-bezowy: Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce masy kajmakowej i miksować. Na koniec dodać pokruszone bezy wymieszać.



Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier i esencję i nadal chwilę jeszcze ubijać. Na koniec wlać  żelatynę i zamieszać.


Na upieczony ostudzony biszkopt wyłożyć krem kajmakowo-bezowy, na to masę śmietanową. Wierzch posypać startą na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę lub posypać kakao. Ciasto schłodzić przed podaniem kilka godzin w lodówce.  

Smacznego!


Helen

DSCN2652



Podziel się ze znajomymi
loading...

16 odpowiedzi do “Ciasto kostka alpejska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>