Ciasta i ciasteczkaPotrawy Świąteczne

Ciasto Pijak

Ciasto Pijak

To biszkopt przełożony warstwą dżemu porzeczkowego, ciasta makowo-kokosowego i kremu budyniowego, nakryty nasączonymi w wódce biszkoptami i oblany polewą. Mieszanka doskonała!

Ciasto Pijak jest bardzo eleganckie, idealne na przyjęcia czy na święta. Lubię w nim ten alkoholowy posmak, a także słodycz przełamaną kwaskową nutą dżemu z czarnych porzeczek.

„Pijak” to ciasto dla dorosłych. W wersji bez alkoholu biszkopty można maczać zimnej mocnej herbacie albo w mleku z dodatkiem kilku kropli olejku migdałowego albo waniliowego.

Ciasto Pijak upiekłam na 60-te urodziny mojego taty. Spytałam go jakie ciasto czy tort mu upiec. Bez zawahania odpowiedział: ciasto Pijak.

Pierwszy raz jadłam ten pyszny wypiek kilkanaście lat temu u mojej przyjaciółki. Jej mama zawsze piekła „Pijaka” na Boże Narodzenie i inne ważne okazje. Zapamiętałam ten smak, choć przepis powstał metodą prób i błędów.

Zobacz także

ciasto biszkoptowe z karmelem

ciasto ananasowe z kokosem.

(prostokątna blacha o wym.21×32 cm lub nieco mniejsza)

Składniki:

Biszkopt:

– 4 jajka

– 6 łyżek cukru

– 6 płaskich łyżek mąki tortowej

– 2 łyżki oleju

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto makowo-kokosowe:

– 6 białek

– ½ szklanki cukru pudru

– ½ szklanki wiórek kokosowych

– ½ szklanki suchego maku

Krem budyniowy*:

– 1/2 l mleka

– 2 budynie waniliowe

– 1 cukier waniliowy

– ¾ szklanki cukru

– 2 żółtka

– 1 kostka margaryny lub 250g masła

*można także użyć gotowego kremu karpatka

Dodatkowo:

– 1/3 szklanki wódki

– 3/4 szklanki wody

– 1 słoiczek dżemu z czarnych porzeczek (ok. 220ml)

– paczka okrągłych biszkoptów

Polewa:

– ⅓ kostki margaryny

– 2 łyżki kakao

– 2 łyżki mleka

– 4 łyżki cukru pudru

Jak zrobić ciasto Pijak?

Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ubić z cukrem na puszystą pianę. Do ubitych żółtek dodać przesianą mąkę i proszek – miksować na średnich obrotach. Po chwili dodać ubite białka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wlać prostokątnej blaszki o wym. 21×32 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 170˚C przez 20 minut.

Ciasto makowo-kokosowe: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Piec także w temperaturze 170˚C przez 15-20 minut.

Krem budyniowy: W około ½ szklanki mleka rozmieszać budynie, cukry i żółtka, a resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną mieszankę. Gotować energicznie mieszając do zgęstnienia masy. Ostudzić. Miękką margarynę lub masło utrzeć na puch, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu i miksować na gładką masę.

Biszkopt posmarować dżemem, położyć ciasto makowo-kokosowe, następnie krem budyniowy. Na koniec biszkopty maczać przez sekundę w miseczce z wódką zmieszaną z wodą i układać ciasno jeden przy drugim.

Polewa: Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier puder i mieszamy, następnie kakao i na końcu mleko. Chwilę gotujemy na małym ogniu. Gorącą polewę polewamy ciasto. Na koniec posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto Pijak przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce. Najsmaczniejsze jest na następny dzień.

Smacznego!

Helen G.

Ciasto Pijak
+ 2
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

5 komentarzy

  1. robilam ale upiekszylam spirytusem,dodalam do masy i bore biszkoptow namoczylam,spod tortownicy tylko posmarowalam margaryna,poezja,najlepszy na 2gi dzien,pozdrawiam

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button