Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami

Sezon na cukinie trwa w pełni. Warto więc skorzystać z szerokiej dostępności tego smacznego warzywa. Dziś, Moi Drodzy proponuję ciekawe danie, mianowicie zapiekane łódeczki z cukinii, faszerowane mięsem mielonym i warzywami. Polecam jako odmianę dla tradycyjnych potraw. Mnie najbardziej smakuje na pikantnie z dodatkiem papryczki pepperoni i tabasco ;-) Można oczywiście pominąć te składniki.

Zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów z cukinią:

Placki z cukinii z sosem tzatziki

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cukinią

Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami

 

SONY DSC

(Dla 2 osób)

Składniki:

– 2 cukinie

– 30 dag dowolnego mięsa mielonego (u mnie z szynki)

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– 1 czerwona papryka

– 1 średni pomidor

– 1 zielona papryczka pepperoni (opcjonalnie)

– kilka łyżek kukurydzy konserwowej

– natka pietruszki

– 10 dag tartego żółtego sera

– po 1 łyżeczce bazylii, oregano i mielonej słodkiej papryki

– ½ łyżeczki tymianku

– kilka kropli sosu tabasco (dla chętnych)

– 2 łyżki ketchupu

– sól, pieprz

 

Cukinie umyć, odciąć końce i przekroić wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć miąższ i pozostawić  około 1cm po bokach. Miąższ odłożyć na bok. Oprószyć powstałe łódeczki solą. Cebulę pokrojoną w niedużą kostkę zeszklić na oleju, następnie dodać mięso mielone. Smażyć kilka minut, aż zmieni kolor. Dodać drobno posiekany czosnek. Doprawić mięso solą, pieprzem oraz ziołami. Ja dodaję jeszcze kilka kropel sosu tabasco dla pikanterii.

Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pepperoni drobno posiekać, czerwoną paprykę pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i także pokroić w kostkę. Miąższ z cukinii posiekać. Razem z pomidorem dodać do farszu. Dodać ketchup. Dusić 10 minut. Na koniec dodać odsączoną kukurydzę i wymieszać farsz.

Uprzednio posolone połówki cukinii napełnić farszem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać 30 minut w temperaturze 200°C (do miękkości cukinii), po czym posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 5 minut. Podawać „cukiniowe zapiekanki” posypane natką pietruszki.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

17 odpowiedzi do “Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>