Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Domowe masło orzechowe

Uwielbiam orzechy i wszystkie przysmaki z nimi związane. Mowa o maśle orzechowym. Dawniej kupowałam gotowe ze sklepu. Aż w końcu pomyślałam, dlaczego by nie zrobić domowego masła orzechowego, które będzie miało w składzie 100% orzeszków ziemnych a nie 65%, jak to ma miejsce w przypadku wyrobu znanej marki Felix? Zapytacie, co stanowi pozostałe 40% jego składu? Niestety są to olej słonecznikowy, dekstroza oraz całkowicie uwodorniony tłuszcz palmowy.

Za domowym masłem orzechowym przemawia zatem naturalny skład czyli orzeszki + dodatki wedle uznania. Moja ulubiona wersja to ta z kakao i miodem, nie za słodka. Te kupne masła orzechowe są bez wyrazu. Przestały mi smakować, kiedy zaczęłam jadać swoje. Potrzebujemy tylko paczki orzeszków i blendera. Polecam kupić te prażone. Oszczędzimy czas zamiast je prażyć. Możemy kupić zarówno te solone lub niesolone i posolić do woli porządną solą np. himalajską lub morską. Zachęcam was gorąco do spróbowania. Jemy z mężem już drugi słoiczek  :-)

 

(średniej wielkości słoik)

Składniki:

– 400 g (1 op.) orzeszków ziemnych prażonych solonych lub niesolonych* wedle uznania

– 1 łyżka kakao

– 1 łyżka miodu

 

*Jeśli użyjemy orzeszków niesolonych sól dodajemy wedle uznania.

 

Inne dodatki do wyboru:

– pistacje

– migdały, odrobina likieru Amaretto

– wiórki kokosowe, odrobina Malibu

– pasta Tahini lub ziarna sezamu

Orzeszki włożyć do robota kuchennego i blendować przez kilkanaście minut, robiąc kilka przerw aby nie przegrzać urządzenia. W miarę blendowania orzeszki będą zmieniały swoją konsystencję. Masa powinna być gładka i mieć konsystencję masła. Dla uzyskania wersji crunchy (z kawałkami orzechów) można po 2 minutach wyjąć garść orzechów i dodać na koniec do masy. Na koniec dodać miód i kakao, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce przez 1 miesiąc. Czasem potrafi wytrącić się olej, nie oznacza to, że masło nie nadaje się do spożycia. Wystarczy je zamieszać. Używać do smarowania pieczywa, jako dodatek do owsianki, jako masa do ciasta czy do przekładania wafli.

 

Smacznego!

Helen G.

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

2 odpowiedzi do “Domowe masło orzechowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>