Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Domowy krem nutella

Dawniej kupowałam Nutellę i jadałam ją z wielkim smakiem. Domowa wersja kremu nutella przekonuje mnie bardziej, z racji prostego i przede wszystkim naturalnego składu, bez masy białego cukru, chemicznych dodatków, ulepszaczy smaku, emulgatorów, czy konserwantów. Moja domowa nutella to orzechy laskowe, kakao, mleko kokosowe, olej kokosowy, miód i szczypta wanilii. Co tu dużo mówić, krem jest pyszny! Spróbujcie przygotować go sami :-) Dzieci uwielbiają słodkie śniadania. Taka domowa nutella będzie zdrową alternatywą dla kupnych kremów orzechowych czy czekoladowych. Dając im pieczywo posmarowane kremem orzechowym swojej roboty, nie będziecie mieć obaw, że wasze pociechy odżywiają się niezdrowo. Polecam również mój przepis na domowe masło orzechowe (z orzeszków ziemnych). Domowa nutella to przede wszystkim bogactwo magnezu, znajdującego się zarówno w orzechach, jak i kakao, jak również zdrowego tłuszczu kokosowego o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Zamiast białego cukru polecam użyć miodu, choć może być też ksylitol, syrop klonowy lub syrop z agawy.

Orzechy mielę wpierw w elektrycznym młynku do kawy. Można oczywiście użyć blendera ale takiego o dużej mocy.  Domowa krem nutella może mieć małe grudki, lecz nie ma to wpływu na jego smak, wręcz przeciwnie. Mam wrażenie, te lekka wersja crunchy jest smaczniejsza. Jeśli nie chcecie użyć mleka kokosowego (choć moim skromnym zdaniem doskonale tutaj pasuje), możecie użyć innego np. krowiego, sojowego, ryżowego, czy waniliowego. Jego ilość jest uzależniona od pożądanej przez was konsystencji nuteli. Ja preferuję dość gęstą.

(1 średni słoik)

Składniki:

– 200g orzechów laskowych

– 2 łyżki kakao

– ok.3/4 szklanki mleka kokosowego (lub więcej jeśli chcemy uzyskać bardziej płynną konsystencję)

– 1 łyżka oleju kokosowego

– 3 łyżki miodu (można użyć zamiennie ksylitolu, syropu klonowego, bądź ewentualnie cukru)

– kilka kropli esencji waniliowej

– szczypta soli

 

Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, bądź przez 10-15 minut w piekarniku w temperaturze 180°C, aby skórka się lekko złuszczyła. Następnie przełożyć orzechy na ściereczkę i pocierać, aby pozbyć się w nadmiaru skórki. Następnie zmielić je młynku do kawy lub w blenderze, po czym dodać kakao, szczyptę soli, miód, mleko kokosowe, roztopiony olej kokosowy oraz kilka kropli esencji waniliowej – zmiksować na krem. Krem przełożyć do słoika. Podawać posmarowany na pieczywie. Krem z racji braku konserwantów najlepiej przechowywać w lodówce. Stanie się wówczas twardszy. Przed jedzeniem można go wcześniej wyjąć z lodówki.

Smacznego!

Helen G.

Podziel się ze znajomymi
loading...

4 odpowiedzi do “Domowy krem nutella

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>