Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Drożdżowe ciasteczka z różą

Ciasteczka te są regionalnym przysmakiem kuchni Podkarpacia. Przyrządza się je z ciasta drożdżowego, a nadziewa marmoladą różaną. Za sprawą dodatku smalcu i ciekawego kształtu, ciasteczka te określa się mianem rożków smalcówek z różą. Dodatek smalcu czyni je mięciutkimi. Swoją drogą, to nie sądziłam, że smalec może tak pozytywnie wpływać na smak ciastek ;) Od razu przypomniałam sobie faworki, które również smaży się na smalcu. Z tej proporcji wchodzi znaczna ilość ciasteczek. Część możemy zamrozić albo przygotować ewentualnie z połowy proporcji. Przepis zaczerpnęłam z książki „Tradycyjne potrawy Gminy Skołyszyn” (Koło Gospodyń Wiejskich Przysieki), nieco go modyfikując. W oryginale nie robi się zaczynu z drożdży, mleka, cukru i mąki, tylko zagniata się ciasto dodając suche drożdże, o konsystencji podobnej do ciasta na pierogi i czeka do jego wyrośnięcia.

(ok.45 sztuk)

Składniki:

– 500g mąki tortowej

– 2 jajka

– 200 ml kwaśnej śmietany

– 1/3 kostki drożdży (30g)

– ½ szklanki ciepłego mleka

– 3 łyżki cukru

– 1/2 łyżeczki esencji waniliowej

– 1 kostka smalcu (200g)

– szczypta soli

– marmolada różana

Wpierw zrobić zaczyn. W rondelku podgrzać mleko. Dodać 3 łyżki cukru, drożdże oraz 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Do dużej miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajka, ½ łyżeczki esencji waniliowej, szczyptę, soli, śmietanę oraz pokrojony na kawałki miękki smalec. Zagnieść elastyczne ciasto. Podsypać mąką, jeśli będzie się kleić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto (jak na pierogi) i wycinać kwadraty. Na każdym kłaść małą łyżeczkę marmolady i dokładnie zlepić boki na kształt rożków. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o odstępach, gdyż w trakcie pieczenia rosną. Odstawić na 15 minut. W między czasie nagrzać piekarnik do 190°C. Piec 10-12 minut. Ostudzić. Na koniec posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.

Podziel się ze znajomymi
loading...

7 odpowiedzi do “Drożdżowe ciasteczka z różą

Odpowiedz na „AniaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>