Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Faworki

Faworki to idealny pomysł na Tłusty Czwartek! Nazywane są też chrustami. Korzystałam z przepisu mojej kochanej mamy ;-) Przyznaję, robiłam je pierwszy raz w życiu. Chyba zbyt dużo dałam proszku do pieczenia, bo wyszły zbyt puchate oraz trochę za szerokie. No ale za to jakie pyszne! Faworki można smażyć zarówno na smalcu, jak i na oleju. Mnie na smalcu tak nie smakują, gdyż są zbyt tłuste i mają charakterystyczny zapach. Przepis jest sprawdzony. Faworki wyszły bardzo chrupkie. Dosyć szybko się je robi.  Z tej proporcji wychodzą dwa pełne talerze, więc wystarczająco dla rodziny.

DSCN1962

(Dla 4 -5 osób)

Składniki:

– 200g mąki

– 3 żółtka

– 4 łyżki gęstej śmietany (18%)

– 2 łyżki miękkiego masła

– 1-2 łyżki cukru pudru

– kilka kropli esencji waniliowej

– szczypta soli

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 łyżki spirytusu

– 1 łyżeczka octu

–  olej do smażenia

 

Dodatkowo:

– cukier puder do posypania

 

 

Mąkę i proszek przesiać przez sito, wsypać do miski. Dodać  żółtka, cukier puder, olejek waniliowy, śmietanę, spirytus, ocet, miękkie masło i szczyptę soli. Dokładnie zagnieść ciasto i wybić wałkiem. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na cienki placek (im cieńszy, tym faworki będą smaczniejsze). Nożem bądź radełkiem pokroić na wąskie paski  3-4 cm szerokości i 10-12 cm długości. Na środku każdego paska zrobić nożem nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta.

W płaskim rondlu rozgrzać smalec bądź olej (ok. 3/4 butelki). Na mocno rozgrzany tłuszcz wkładać faworki porcjami. Smażyć na jasnozłoty kolor i delikatnie wyjmować łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Usmażone faworki układać na dużym talerzu bądź półmisku warstwami, posypując cukrem pudrem.

Smacznego!

Lubicie faworki?

Helen G.

DSCN1978

Podziel się ze znajomymi
loading...

8 odpowiedzi do “Faworki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>