Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Francuski chleb Terroir

Dziś zapraszam Was na francuski chleb o przedłużonej fermentacji o wdzięcznej nazwie Terroir. Wymaga on leżakowania 8-12 godzin w lodówce. Trzymałam go w lodówce raptem 8,5 godziny i być może miało to wpływ na jego kolor i smak. Jest to chleb pszeniczny, sądziłam więc, że będzie jasny i lekki, wyszedł zaś nieco ciemny, lekko kwaskowy w smaku i ciężkawy. Niemniej prezentuje się nieźle. Może następnym razem, gdy potrzymam go dłużej w lodówce, wyjdzie idealny.

DSCN1760

Składniki:

– gotowa mieszanka do wypieku chleba Terroir, do kupienia w sklepach chlebanazdrowie.pl oraz wypiekacz.com.pl

– woda

– foremka do ciasta (u mnie mała tortownica)

DSCN0903

Skład mieszanki: mąki pszenne t750, t500, levain- naturalny suszony kwas pszeniczny, słód, sól, drożdże instant.

 

Opakowanie zawiera 2 torebki: dużą i małą. Na opakowaniu jest szczegółowy opis, jak krok po kroku upiec chleb. Jest nawet instrukcja także dla tych, co posiadają wypiekacz do chleba.

 

Zawartość małej i dużej torebki wsypujemy do miski, wlewamy wodę (330g o temp. 18˚C i mieszamy składniki przez 20 minut (najdokładniej jest wyrabiać ciasto dłońmi).

 

Po mieszaniu odstawiamy ciasto do lodówki pod przykryciem 8-12 godzin (u mnie była to cała noc, bo piekłam chleb rano).

 

Po wyjęciu cisto z lodówki, formujemy je i przekładamy do formy albo koszyka rozrostowego wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny (w zależności od temperatury pomieszczenia)

 

Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 220˚C i do razu spryskujemy chleb ciepłą wodą przez 5 sekund, po czym pieczemy chleb w tej temperaturze przez 3 minuty. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180˚C i pieczemy chleb przez kolejne 30 minut (razem 33 minuty).

Studzimy chleb na kratce.

Smacznego!

Helen G.

DSCN1782

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

Jedna odpowiedź do “Francuski chleb Terroir

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>