Mięsa

Gołąbki z włoskiej kapusty

Gołąbki z włoskiej kapusty

Pyszne jak u mamy, z ziemniakami i sosem pomidorowym. Domowe gołąbki z włoskiej kapusty robi się tak samo jak gołąbki tradycyjne. Różnią jedynie rodzajem kapusty. Kapusta włoska ma nieco inny smak i inną fakturę (jest pokarbowana). Lubię przyrządzać gołąbki zarówno z białej, jak i z włoskiej kapusty.

Polecam wam także nieco prostszą i szybszą wersję gołąbków → gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym.

(około 12 sztuk)

Składniki:

– 1 główka kapusty włoskiej

– 500 g mielonego mięsa wieprzowego

– 1 woreczek ryżu

– 1 cebula

– 1 jajko

– 2 łyżki oleju lub smalcu

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżeczka majeranku

– po pół łyżeczki tymianku i słodkiej papryki

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 3 ziarenka pieprzu

– kostka rosołowa (opcjonalnie)

– sól, pieprz

Sos pomidorowy:

– 500 ml wywaru z gołąbków

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki mąki

– 1 łyżka gęstej śmietany

– szczypta bazylii i oregano

– świeży koper do posypania

– cukier do smaku

– sól, pieprz

Jak zrobić gołąbki z włoskiej kapusty?

Ryż ugotować na półtwardo (10 min.) w osolonej wodzie. Z kapusty odciąć głąb, następnie włożyć ją do garnka z wrzątkiem i gotować ok.10 minut. Następnie wyjąć, ostudzić i podzielić na liście. Wodę z gotowania kapusty pozostawić. Z każdego liścia usunąć nożem zgrubiałą część.

Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Do miski włożyć mięso, zeszkloną cebulę, ugotowany ryż i drobno posiekany czosnek. Wbić jajko i wymieszać na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na każdy liść kapusty nakładać porcję farszu (około 2 łyżki) i zwijać ciasno w „pakunki”, zwijając boki kapusty do środka, tak jak krokiety.

Dno szerokiego garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty, a na nich układać kolejno gołąbki dość ciasno, jeden przy drugim. Następnie zalać wodą z gotowania kapusty, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Można rozpuścić ewentualnie kostkę rosołową. Gołąbki dusić na wolnym ogniu ok. 1 godzinę, aż kapusta będzie miękka. Po ugotowaniu wyciągnąć gołąbki na półmisek, a z pozostałego po ich gotowaniu wywaru przyrządzić sos.

Sos pomidorowy: W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę dobrze rozmieszać. Wlewać porcjami bulion ciągle mieszając, by nie dopuścić do powstania grudek. Gotować chwilę, aż sos zgęstnieje. Dodać koncentrat i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano. Na koniec dodać śmietanę zahartowaną odrobiną sosu i wymieszać.

Gołąbki z włoskiej kapusty podawać z sosem pomidorowym solo lub z ziemniakami. Potrawę posypać posiekanym koperkiem. Gołąbki doskonale smakują również odsmażone na smalcu na patelni.

Smacznego!

Helen G.

Gołąbki z włoskiej kapusty
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button