Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Gotowana brukselka z bułką tartą i masłem

Jako dziecko nie lubiłam brukselki,  zwłaszcza gdy pływała w zupie. Obecnie z wielką chęcią gotuję tę mini kapustkę. Uwielbiam zwłaszcza okraszoną bułką tartą z masełkiem ;-) To ciekawa odmiana dla tradycyjnej surówki do obiadu.

DSCN7282

(Dla 2 osób)
Składniki:

– ok. 25 dkg brukselki

-1-2 łyżki masła

– ok. 1 łyżka bułki tartej

– sól, trochę mleka

– szczypta cukru

 

 

Brukselkę umyć, obrać z brzydkich zeschniętych liści. Włożyć do osolonego wrzątku, dodać szczyptę cukru i trochę mleka. Gotować bez pokrywki 15-20 minut, aż będzie miękka. Masło roztopić w rondelku dodać bułkę tartą i 2-3 minuty pogotować często mieszając. Ugotowaną brukselkę odcedzić i polać bułką tartą. Podawać jako dodatek do mięs. Nie podawać do ryb, bo brukselka zawiera związek, który utrudnia przyswajanie jodu.

Smacznego!

Helen G.

DSCN7307DSCN7300

 

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

3 odpowiedzi do “Gotowana brukselka z bułką tartą i masłem

  • Mój ulubiony dodatek do niedzielnego obiadu! :)

  • Tak prosto a tak smacznie:-)

  • Lata jej nie jadłam…i twierdziłam że nie lubię. Muszę do niej wrócić, bo coś mi się kołacze po głowie że jako dziecko całkiem się z nią dobrze dogadywałam ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>