Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Grecka musaka

Musaka to zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażanów rodem z Grecji.

DSCN5253

(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 500g mięsa mielonego jagnięcego lub wieprzowo-wołowego

– 2 średnie bakłażany

– 2 cebule

– 3 ząbki czosnku

– puszka pomidorów krojonych (bez skórki)

– 10 dkg startego żółtego sera

– sól, pieprz

– 1 łyżeczka oregano

– cynamon, mielony kminek lub kmin rzymski (kumin)

– ½ pęczka natki pietruszki

– oliwa z oliwek (po podsmażenia bakłażanów)

– olej do podsmażenia mięsa)

 

Sos beszamelowy:

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki mąki

– 2 ¼ szklanki zimnego mleka

– 1-2 łyżeczki soki z cytryny

– 2 jajka-

– sól, biały pierz

– gałka muszkatołowa

 

Bakłażana umyć, pokroić wzdłuż w plastry, posolić i odstawić na 20 minut. Następnie wytrzeć z nadmiaru wody papierowym ręcznikiem. Podsmażyć na oliwie z oliwek. Cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek posiekać. Podsmażyć na patelni. Po kilku minutach dodać mięso i smażyć, aż zmieni kolor. Doprawić solą, pieprzem, oregano, kminkiem oraz cynamonem. Dodać pomidory wraz zalewą i dusić na małym ogniu jeszcze ok. 10-15 minut.

 

Beszamel: Masło rozpuścić w rondelku. Dodać mąkę, rozmieszać. Po chwili wlać mleko i ciągle mieszać, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Jak sos nieco przestygnie wbić jajka i dobrze zamieszać.

 

W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem układać bakłażany, które nieco posolić, na to trochę posiekanej natki pietruszki, mięso, znów warstwa bakłażanów, pietruszka, mięso. Na wierchu powinny znajdować się bakłażany, na które należy wylać sos beszamelowy. Wierch zapiekanki posypać startym żółtym serem. Musakę wstawić do nagrzanego do  200 ºC (180 ºC z termoobiegiem) piekarnika i piec ok. 45-50 minut, aż wierzch się dobrze zarumieni.

Smacznego!

Helen G.

DSCN5258DSCN5274DSCN5265

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

Jedna odpowiedź do “Grecka musaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>