Napoje

Grog

Grog

Chłodne jesienne wieczory sprzyjają gorącym trunkom. Grog to rozgrzewający drink na bazie czarnego rumu. Nie dość, że wraz z bukietem przypraw korzennych oraz cytrusów smakuje wprost wybornie, to jeszcze potrafi rozpalić zmysły… 🙂 Zachęcam do spróbowania. Może to ciekawa opcja na wieczór we dwoje?

(Dla 2 osób)

Składniki:

– 100 ml ciemnego rumu (złoty lub czarny; polecam Bacardi Carta Negra)

– 200 ml wrzątku

– po 2 plastry pomarańczy i cytryny

– sok z połowy cytryny

– 1 łyżka miodu

– ⅓ łyżeczki cynamonu (lub kora cynamonu)

– 4 goździki

– 2 gwiazdki anyżu

– szczypta kardamonu, imbiru i chili

Jak zrobić grog?

Wrzątek wlać do rondelka, dodać rum, sok z cytryny, miód i przyprawy. Zamieszać. Można przelać drink sitko ale nie jest to konieczne. Wlać  grog do niedużych szklanek. Udekorować plastrami pomarańczy i cytryny. Grog pić gorący.

Na zdrowie!

Helen G.

Grog
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

8 komentarzy

  1. Nigdy nie piłam czegoś takiego 🙂 Mam nadzieję że będę miała okazje spróbować. Lubię w mroźne dni wypić sobie coś na rozgrzanie.Brakuje mi takich mroźnych i śnieżnych nocy

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button