Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Gulasz wieprzowy z dynią

Jutro ostatni dzień lata. A jak ma nadejść jesień to i wraz z nią jesienne smaki, czyli m in. dynia. Warzywo to odkryłam w zasadzie stosunkowo niedawno. Moja mam nigdy nie robiła przetworów z dyni, a szkoda, bo jest naprawdę pyszna chociażby w formie zupy- kremu czy placuszków na słodko z cynamonem. Dziś pomysł na pyszny gulasz wieprzowy z dynią i marchewką, z nutą curry.

DSCN5605

 Nie wiem jak Wy ale Ja dużą wagę przykładam do tłuszczy, jaki używam w kuchni. Do smażenia w wysokiej temperaturze najchętniej sięgam po olej kokosowy, masło klarowane lub oleje tłoczone na zimno. Jednym z nich jest bardzo popularny olej rzepakowy, lecz większość z nas kupuje ten rafinowany, który pozbawiony jest wielu cennych składników. Najzdrowszy olej rzepakowy to taki, który tłoczony jest na zimno, niefiltrowany oraz nieoczyszczony, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy A, D, E, K. Sięgnęłam właśnie po taki naturalny olej rzepakowy firmy Olini i powiem Wam, że tak jak zwykły rafinowany jest praktycznie bezbarwny i bezzapachowy, tak ten ma żółtą barwę i przyjemny zapach, a nawet wyczuwalny ziołowy smak. Można go stosować nie tylko do smażenia, pieczenia ale i także na zimno do sałatek i różnego rodzaju sosów. Ciekawostką jest fakt, iż potrawa przygotowana z jego udziałem nie chłonie tyle tłuszczu, co w ma miejsce w przypadku oleju rafinowanego. Ponadto olej rzepakowy tłoczony na zimno pod wpływem wysokiej temperatury nie traci swoich wartości odżywczych. Zachęcam zatem do spróbowania, gdyż nie tylko potrawy zyskają na smaku ale również dostarczymy naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych ;-)

DSCN5578

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 80 dkg łopatki wieprzowej

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– 1,5- 2 szklanki bulionu (może być z kostki)

– 1 malutka dynia

– 2 marchewki

– 1 liść laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

–  po 1,5 łyżeczki majeranku i curry

– 1 czubata łyżeczka mąki

– 3 łyżki oleju rzepakowego Olini

– posiekany koperek bądź natka pietruszki

– sól, pieprz

 

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Włożyć do miski, dodać nieco oleju. Doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oprószyć majerankiem. Ja dodaję jeszcze 1 łyżkę octu balsamicznego (wpływa na kruchość mięsa, smak i przyswajalność składników odżywczych), lecz nie jest to konieczne. Można wstawić do lodówki na godzinę lub dłużej lub podsmażyć od razu, jeśli nie mamy na to czasu. Wpierw zeszklić cebulę na oleju, przełożyć do garnka, potem podsmażyć mięso. Dodać listek laurowy i ziele angielskie, zalać 1,5 szklanki gorącego bulionu i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę.

Dynię obrać ze skóry, usunąć miąższ i pokroić w nieco mniejszą kostkę od mięsa. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Gdy mięso, będzie miękkie dodać do gulaszu i doprawić curry. Dusić jeszcze ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

Na koniec zaprawić gulasz mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Zamieszać i zagotować. Ewentualnie doprawić do smaku gulasz solą albo pieprzem. Podawać gulasz na ciepło z ziemniakami puree, ryż bądź kaszą posypany posiekanym koperkiem lub pietruszką

 

Smacznego!

Helen G.

DSCN5559DSCN5569DSCN5584

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

5 odpowiedzi do “Gulasz wieprzowy z dynią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>