Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Gulasz wieprzowy z warzywami


(Dla 4-5 osób)


Składniki:


– 80 dkg łopatki

– duża cebula

– 3 ząbki czosnku

– 2 marchwie

– 30 dkg pieczarek

– 4 ogórki konserwowe

-10 dkg boczku surowego

-1/2 l bulionu warzywnego (może być z kostki)

– 1 listek laurowy, płaska łyżeczka słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki

– majeranek, lubczyk

– sól, pieprz

– szczypta cukru

– 1 łyżka śmietany

– 2 łyżki mąki

– tłuszcz do smażenia




Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Posolić, dodać pieprzu, oprószyć majerankiem. Na patelni rozgrzać olej, najpierw wrzucić drobno pokrojoną w piórka cebulę i boczek pokrojony w kostkę. Podsmażyć kilka minut. Przełożyć do rondla. Następnie wrzucić na patelnię mięso, podsmażyć na dużym ogniu, aż się zarumieni. Przełożyć do rondla, podlać bulionem, dodać listek laurowy i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. 



Marchewkę umyć, obrać, pokroić w kostkę lub słupki. Pieczarki pokroić w plastry. Warzywa podsmażyć na łyżce oleju, posolić. Po 20 minutach dodać do mięsa wraz z ogórkami konserwowymi pokrojonymi w kostkę. Doprawić mielonymi paprykami. Odlać 1/3 szklanki wywaru i ostudzić. Gulasz dusić do miękkości. Na koniec dodać do mięsa rozprowadzoną w wywarze mąkę i śmietanę. Doprawić do smaku potrawę solą i pieprzem, dodać lubczyk. Na koniec wyjąć listek laurowy. Gulasz podawać z kaszą, makaronem lub ryżem. 




Podziel się ze znajomymi
loading...

2 odpowiedzi do “Gulasz wieprzowy z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>