Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Indyk nadziewany żurawiną i serem

Uwielbiam mięso pieczone. Indyk należy do moich ulubionych gatunków mięs. Jest niezwykle delikatny, lekko słodkawy i soczysty. Tym razem proponuję indyka nadziewanego żurawiną i serem żółtym. Myślę, że to dobry pomysł na elegancki, także świąteczny obiad lub na wykwitną kolację. Mięso możemy upiec w brytfannie z pokrywą. Dlaczego z pokrywą? Sprawi, że indyk będzie bardziej soczysty. Jeśli takiej nie posiadamy, wygodną opcją jest także rękaw do pieczenia, który wystarczy spiąć klipsem. Wcześniejsze zamarynowanie mięsa nada mu wspaniały smak i aromat. Żurawina daje ciekawy lekko kwaskowy posmak, który jest przełamany słodyczą miodu. Mogłam jedynie dać nieco więcej sera żółtego, bo go prawie nie widać. Chyba wyciekł :)

 indyk nadziewany zurawina i serem

Składniki:

– 1,2-1,5 kg mięsa z piersi z indyka

– 10-15 dag suszonej żurawiny

– 10-15 dag żółtego sera

– 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

– 1-2 liście laurowe

– 1 cebula

Marynata do mięsa:

– 4 łyżki oleju

– 2 łyżki octu balsamicznego

– 2 ząbki czosnku

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 2 łyżki płynnego miodu

– 2 łyżki musztardy

– 3 łyżeczki ziół prowansalskich

– 1 łyżeczka mielonej słodkie papryki

– 1 pełna łyżeczka soli

– pieprz

Sos pieczeniowy:

– wywar pozostały z pieczenia mięsa

– 1 szklanka wody

– 1 łyżka mąki

– sól, pieprz

Wpierw przygotować marynatę. W moździerzu utłuc ziele angielskie i pozostałe składniki. Czosnek przed dodaniem przecisnąć przez praskę. Marynatę dokładnie wymieszać.

Mięso umyć pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zrobić wzdłuż lekkie nacięcie nożem, aby powstał rowek. Posmarować wnętrze marynatą. W powstały rowek układać gęsto 2/3 żurawiny oraz ser pokrojony w małą kostkę. Mięso zwinąć ciasno w roladę grubą nicią. Mięso posmarować pozostałą częścią marynaty i przełożyć do naczynia. Szczelnie zamknąć np. folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc lub na całą dobę, jeśli mamy czas. Im dłużej tym lepiej.

Cebulę obrać i pokroić w niedużą kostkę. Na 1 łyżce smalcu zeszklić wpierw cebulę i przełożyć do brytfanny. Następnie podsmażyć na dużym gazie zamarynowane mięso z każdej strony, by się zarumieniło. Przełożyć indyka do brytfanny z pokrywką albo do rękawa do pieczenia, dodać liść laurowy. Na patelnię wlać ½ szklanki wina, by zebrało soki. Dodać do mięsa. Pieczeń włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez pierwsze 20 minut w temperaturze 220°C, po czym zmniejszyć temperaturę do 190˚C i piec jeszcze przez około 1 godzinę (razem ok. 2 godzin). Na 30 minut przed końcem pieczenia dodać resztę żurawiny.

Jeśli pieczemy mięso w brytfannie, w trakcie pieczenia należy przewracać je 2-3 kilkakrotnie i polewać powstałym sosem. W razie potrzeby dolać wina Jeśli używamy natomiast rękawa do pieczenia, należy spiąć go klipsem i zrobić 1-2 dziurki widelcem albo nożem, by para mogła swobodnie odchodzić. Na 20-30 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby wierzch mięsa się zarumienił. Po upieczeniu wystudzić pieczeń i zdjąć nić. Mięso kroić w plastry grubości 1,5 cm. Z pozostałego po pieczeniu wywaru przygotować sos. Wywar z pieczenia mięsa zagotować ze szklanką wody w rondelku. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości wody, zagęścić sos, mieszając. Gorący sos przecedzić przez sito. Polewać nim plastry upieczonego mięsa. Indyka podawać z ziemniakami i sosem oraz z dowolną surówką.

Smacznego!

Helen G.

indyk nadziewany zurawina i seremindyk nadziewany zurawina i seremindyk nadziewany zurawina i seremindyk nadziewany zurawina i serem

Podziel się ze znajomymi
loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>