ŚniadanieWegetariańskie

Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami

Kurki świetnie sprawdzają się między innymi jako dodatek do jajecznicy, nadając jej niebanalnego charakteru. Jajecznica z kurkami to jedna z moich ulubionych jej wersji. Pamiętajcie tylko, aby dobrze opłukać grzyby przed podsmażeniem, gdyż mogą być zabrudzone ziemią. Jajecznicę z kurkami polecam po usmażeniu posypać szczypiorkiem lub posiekaną natką pietruszki. Jest doskonała szczególnie na śniadanie do świeżego pieczywa.

(Dla 2 osób)

Składniki:
– 4-5 jaj
– ½ cebuli lub 1 malutka (opcjonalnie)
– ½ szklanki świeżych kurek
– 1 łyżka masła
– 2 łyżki mleka
– sól, pieprz

Dodatkowo:
– szczypiorek lub posiekana natki pietruszki

Jak zrobić jajecznicę z kurkami?

Kurki dokładnie opłukać pod zimną wodą. Jeśli są duże pokroić na mniejsze części. Jajka wbić do miseczki i rozbełtać widelcem. Posolić, dodać pieprz. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła zeszklić cebulę. Następnie dodać dodać kurki i smażyć 2-3 minuty. Lekko posolić i posypać pieprzem. Rozbełtane jajka wlać na patelnię. Dodać mleko (jajecznica nie będzie sucha). Smażyć jajecznicę do ścięcia jajek na niedużym ogniu, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Jajecznicę z kurkami podawać gorącą na śniadanie, bądź kolację jako dodatek do pieczywa. Posypać udekorowaną szczypiorkiem lub posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Helen G.

Jajecznica z kurkami
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

4 komentarzy

  1. Kurki uwielbiam, ale jajek niestety nie. Ja dodaję kurki na patelnię do cebuli:) Szkoda tylko, że aby ją usmażyć trzeba w miarę dużo oleju, a potem wszystko jest tłuste, ale zawsze radzę sobie nakładając wszystko prosto z patelni na ręcznik kuchenny i jest!:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button