Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Jajecznica na kurkach





Uwielbiam  świeże grzyby, a już w szczególności kurki. Sezon na grzyby rozpoczęty. Ta wersja jajecznicy jest chyba smaczniejsza jak tradycyjna, no chyba, że na bekonie:) Gorąco polecam na nadchodzące wielkimi krokami jesienne poranki:)


 

(Dla 2 osób)


Składniki:

– 4 jajka

– ½ cebuli lub 1 malutka (opcjonalnie)

– ok. ½ szklanki kurek

– 1,5 łyżki masła

– 1 łyżka mleka

– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

– sól, pieprz




Kurki dokładnie opłukać pod zimną wodą. Jeśli są duże pokroić na mniejsze części. Jajka wbić do miseczki i wymieszać. Posolić, dodać pieprz. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła zeszklić cebulę, dodać kurki i smażyć 3 minuty, następnie posypać pieprzem. Jeśli wchłonęły tłuszcz dodać jeszcze ½ łyżki masła. Rozbełtane jajka wlać na patelnię. Dodać mleko (jajecznica nie będzie sucha). Usmażyć jajecznicę. Na koniec posypać jajecznicę natką pietruszki i wymieszać. Podawać gorące jako dodatek do pieczywa.



 

Podziel się ze znajomymi
loading...

4 odpowiedzi do “Jajecznica na kurkach

  • z kurkami – klasyka!:) mniam!

  • Kurki uwielbiam, ale jajek niestety nie. Ja dodaję kurki na patelnię do cebuli:) Szkoda tylko, że aby ją usmażyć trzeba w miarę dużo oleju, a potem wszystko jest tłuste, ale zawsze radzę sobie nakładając wszystko prosto z patelni na ręcznik kuchenny i jest!:)

  • Ja uwielbiam jajecznicę z kurkami mmm :)

  • taką jajówę to mogę jeść….mam zamrożone malusie porcje kurek dla takiej jajówy….

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>