MięsaPotrawy regionalne

Kaczka pieczona z jabłkami

Kaczka pieczona z jabłkami

To pomysł na elegancki obiad w gronie bliskich. Kaczka pieczona z jabłkami jest potrawą regionalną kuchni Wielkopolski. Mnie wyszła lekko spieczona ale przynajmniej z apetyczną, chrupiącą skórką! Mięso jest soczyste i przesiąknięte aromatem jabłek i majeranku. Polecam.

W kuchni regionalnej Wielkopolski kaczkę pieczoną z jabłkami podaje się z modrą kapustą (z dodatkiem jabłek, goździków, rodzynek i cebulki oraz z pampuchami (drożdżowymi pyzami).

Zobacz takżeświąteczny indyk pieczony ze śliwkami i morelami.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:
– kaczka świeża lub mrożona o wadze 1,5-2 kg
– 2 jabłka winne
– sok z cytryny

Marynata:
– 4 łyżki oleju
– 1 łyżka płynnego miodu
– 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
– 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
– 1 łyżeczka soli
– ½ łyżeczki pieprzu
– 2 łyżki majeranku

Jak zrobić kaczkę pieczoną z jabłkami?

Jeśli mamy kaczkę mrożoną należy ją wpierw rozmrozić na dolnej półce lodówki przez noc (gwałtowne rozmrożenie spowoduje, że kaczka będzie twardawa). Usunąć ze środka wnętrzności. Z podanych składników przyrządzić marynatę. Posmarować nią kaczkę zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Przykryć mięso folią lub umieścić w naczyniu z pokrywką. Marynować przez 2-3 godziny w lodówce lub pozostawić w niej na całą noc.

Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki, skropić sokiem z cytryny. Oprószyć je roztartym w palcach majerankiem i włożyć do środka kaczki. Mięso zaszyć nicią kuchenną, bądź spiąć kilkoma wykałaczkami.

Kaczkę ułożyć w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Przed pieczeniem mięso należy nieco ocieplić w temperaturze pokojowej. Wstawić do nagrzanego do 180˚C piekarnika i piec przez około 2 godziny. Przez pierwszą godzinę kaczkę przykryć folią aluminiową lub pokrywką. W trakcie pieczenia przynajmniej raz obrócić mięso i od czasu do czasu polewać powstałym tłuszczem (wytapia się go dość sporo). Po godzinie pieczenia delikatnie naciąć nożem kaczkę między nogami, pozwoli to wytopić się więcej tłuszczu.

Mięso będzie gotowe, gdy po wbiciu widelca, tłuszcz będzie bezbarwny, nie różowy. Kaczkę pieczoną z jabłkami pokroić na porcje, podawać surówką np. surówka z czerwonej kapusty i ziemniaczkami.

Smacznego!

Helen G.

Kaczka pieczona z jabłkami
+ 2
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button