Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Kaczka pieczona z jabłkami



Dziś przedstawiam pomysł na odświętny obiad w gronie bliskich – pieczona kaczka z jabłkami. Lekko spieczona (to niestety wina mojego piekarnika, który nie posiada osobno funkcji grzejnik górny i dolny tylko razem) ale z mocno chrupiącą skórką. Mięso jest soczyste i przesiąknięte aromatem jabłek i majeranku. Bazowałam na przepisie ze strony http://kotlet.tv





(Dla 4 osób)


Składniki:

– kaczka świeża lub mrożona o wadze 1,5-2 kg

– 2 jabłka winne

– sok z cytryny



Marynata:

– 4 łyżki oleju

– 1 łyżka płynnego miodu

– 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego

– 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

– 1 łyżeczka soli

– ½ łyżeczki pieprzu

– 2 łyżki majeranku



1.    Jeśli mamy kaczkę mrożoną należy ją wpierw rozmrozić na dolnej półce lodówki przez noc (gwałtowne rozmrożenie spowoduje, że kaczka będzie twardawa). Usuwamy ze środka wnętrzności. Z podanych składników przyrządzamy marynatę. Smarujemy nią kaczkę zarówno w środku jak i na zewnątrz. Przykrywamy mięso folią lub umieszczamy w naczyniu z pokrywką i marynujemy przez 2-3 godziny w lodówce lub pozostawiamy na całą noc. 




2.    Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki, następnie skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Oprószamy roztartym w palcach majerankiem i wkładamy je do środka kaczki. Mięso zaszywamy nicią kuchenną bądź spinamy kilkoma wykałaczkami. Układamy w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Przed pieczeniem mięso należy nieco ocieplić w temperaturze pokojowej.



3.    Wstawiamy do nagrzanego do 180 ˚C piekarnika i pieczemy przez ok. 2 godziny. Przez pierwszą godzinę kaczkę przykryć folią aluminiową. W trakcie pieczenia przynajmniej raz obrócić mięso i od czasu do czasu polewać powstałym tłuszczem (wytapia się go dość sporo). Po godzinie pieczenia delikatnie naciąć nożem kaczkę między nogami, pozwoli to wytopić się więcej tłuszczu. 



4.    Mięso będzie gotowe, gdy po wbiciu widelca, tłuszcz będzie bezbarwny, nie różowy.



5.    Upieczoną kaczkę pokroić na porcje, podawać surówką (pasuje surówka z czerwonej  lub białej kapusty) i ziemniaczkami.





Podziel się ze znajomymi
loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>