Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Kapusta modra z boczkiem

Kapusta modra obok klusek śląskich i rolady wołowej stanowi podstawę kuchni śląskiej. Na Śląsku podaje się ją z boczkiem, w Wielkopolsce zaś z dodatkiem rodzynek, jabłek i goździków.

 
DSCN4176

(Dla 6 osób)

Składniki:
– 1 mała główka czerwonej kapusty lub pół dużej

– 1 cebula

– 4 plastry boczku pokrojone w drobną kostkę

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 1 łyżka masła (dałam klarowane) bądź smalcu

– sól, pieprz

– cukier

-1-2 łyżki octu winnego lub jabłkowego

 

 

Kapustę poszatkować. Umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie i trochę soli. Gotować kapustę do miękkości, ok. 30 minut, następnie odcedzić.

Plastry boczku  i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wpierw podsmażyć boczek, by wytopiło się nieco tłuszczu. Później dodać cebulę i smażyć razem jeszcze kilka minut.

Ugotowaną i odcedzoną kapustę połączyć z boczkiem i cebulą, dodać łyżkę masła.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem. Podusić jeszcze parę minut. Podawać na ciepło. Kapusta modra dobrze komponuje się z roladą wołową  i kluskami– typowo po Śląsku oraz z gulaszem mięsnym. Można podawać ją także do innych mięs zwłaszcza duszonych.

Smacznego!

Helen G.

DSCN4172

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

Jedna odpowiedź do “Kapusta modra z boczkiem

  • Najlepsza sałatka jaką można sobie wyobrazić do obiadu to właśnie modra kapusta z boczkiem :) pitca picca

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>