Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana to obok kotletów schabowych i ziemniaków okraszonych tłuszczem i koperkiem  czołowy obiad w kuchni polskiej.  Aby była lżej strawna, koniecznie należy dodać do niej liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek.

DSCN7541

(Dla 6 osób)

Składniki:

– 1 główka białej kapusty (najlepsza młoda)

– 1 cebula

– 1 łyżka mąki

– 2 łyżki smalcu lub masła

– sól, pieprz

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 1 liść laurowy

– 1 łyżka soku z cytryny lub octu

– cukier do smaku

– ok. 2 szklanki wody

– pęczek koperku (ewentualnie suszony)

– 1/2 łyżeczki kminku (dałam mielony)

– 1/2 łyżeczki majeranku (opcjonalnie)

– 1 łyżka oleju

 

Kapustę umyć i poszatkować. W większym garnku roztopić smalec, dodać kapustę, chwilę smażyć. Następnie podlać ok. 2 szklankami wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i dusić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na łyżce oleju, po czym dodać mąkę oraz trochę wody z kapusty i zrobić zasmażkę. Jak kapusta będzie miękka, dodać zasmażkę i wymieszać. Doprawić kapustę do smaku solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, kminkiem oraz majerankiem. Na koniec dodać posiekany koper. Podawać  na ciepło głównie do mięs.

Smacznego!

Helen G.

DSCN7541DSCN7533DSCN7555

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

Jedna odpowiedź do “Kapusta zasmażana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>