Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Karkówka pieczona w ziołach prowansalskich

Gdy na dworze robi się coraz chłodniej, mam wtedy większą ochotę na pożywne, treściwe dania, w szczególności na pieczone mięsa. Dziś propozycja na pyszną, aromatyczną karkówkę w ziołach prowansalskich i winie. Jest mięciutka i bardzo soczysta. Mięso idealne na niedzielę, jak również na okazje typu świąteczny obiad. Gorąco polecam :)

DSCN6050DSCN6036

Składniki:

– ok.1,5 kg karkówki

– 2 cebule

– 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

 

Marynata:

– 4 łyżki oleju

– 5 ząbków czosnku

– 1 łyżka majeranku

– 1 łyżka mielonej słodkiej papryki

– 3 łyżeczki ziół prowansalskich

– ½ łyżeczki chili

– 1 łyżka ostrej musztardy (np. węgierska, rosyjska)

– 1 łyżka miodu

– 1,5 łyżeczki soli, pieprz

 

 

Z podanych składników przyrządzić w miseczce marynatę. Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ząbki czosnku podzielić na połówki. Zrobić nożem nacięcia w mięsie i je powkładać.  Mięso owinąć grubą nicią, by nadać mu regularny kształt. Nasmarować następnie z obu stron marynatą. Zawinąć ciasno w folię i wstawić do lodówki przynajmniej na całą noc lub dłużej jeśli mamy czas.

Cebule drobno posiekać. Zeszklić na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie na dużym ogniu podsmażyć mięso, by z każdej strony się zarumieniło. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na gorącą patelnię wlać wino, by zebrało cenne soki z mięsa i wlać do pieczeni.

Zamknięte naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 2,5* godziny w temperaturze 200ºC, aż mięso będzie miękkie. W trakcie pieczenia co 25 minut przewracać mięso i polewać wytworzonym sosem. W razie potrzeby dolać trochę wina. Na 15 minut przed końcem pieczenia, zdjąć pokrywkę, by skórka ładnie się zarumieniła (można też włączyć opcję grill/opiekanie). Po upieczeniu pozostawić mięso jeszcze przez 30 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzić. Kroić mięso na porcje, kiedy będzie zimne.

*1 kg mięsa pieczemy 1 godzinę + 30 minut

1,5kg mięsa pieczemy ok. 2 godziny

2 kg mięsa pieczemy ok. 2,5 godziny

 

Ciemny sos pieczeniowy

Do pozostałego po pieczeniu wywaru dodać 1 szklankę wody, zagotować w rondelku. Zagęścić 1 łyżką mąki. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem, choć zwykle nie ma takiej potrzeby, gdyż jest bardzo aromatyczny. Gotowy sos przecedzić przez sito. Podawać do pieczeni.

Smacznego!

Helen G.

DSCN6028DSCN6043DSCN6078DSCN6080DSCN6120

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

5 odpowiedzi do “Karkówka pieczona w ziołach prowansalskich

  • Uwielbiam to jak wieczorem, kiedy zaraz powinnam iść spać widzę takie pyszności ;) Ślina się wyprodukowała i mam ochotę lizać ekran :) Przepis wydaje się przystępny do wykonania a właśnie noszę się z zamiarem od jakiegoś czasu, aby takie danie wyczarować :) Czekam na kolejne smakowite posty :) A póki co Twój blog zyskuje kolejną fankę :) :*

  • Również lubię dobrze zjeść w chłodniejsze dni:) Kiedyś brzydziłam się mięsa, a teraz nie umiem bez niego żyć. Pięknie wygląda ta pieczeń:)

  • Cos dla moich domowników, pyszności, pozdrawiam :)

  • Wyglada przepysznie,robie na Swieta :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>