Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Kebab

Kebab na szaszłyku (patyku) miałam przyjemność jeść zarówno w Grecji, jak i w Turcji. Przyrządza się go z mielonego mięsa baraniego, bądź jagnięcego. Z racji, iż w Polsce nie są to popularne gatunki mięs, proponuję zatem zbytnio nie kombinować, tylko śmiało robić kebab z mięsa wieprzowo-wołowego, ewentualnie z cielęcego. Sukces tej potrawy to charakterystyczna, niezwykle aromatyczna mieszanka przypraw. Zachęcam was gorąco do przyrządzenia jej samemu :-) W sklepach można dostać zarówno mieszanki przypraw do gyrosa czy kebabu. Domowy kebab to w moim odczuciu takie ulepszone mielone :) Swój kebab wzbogaciłam o dodatek pieczarek. Moim zdaniem pieczarki dodatkowo podnoszą smak mięsa ale jeśli nie chcecie, możecie go pominąć. Kebab dobrze komponuje się z sosem czosnkowym albo z greckim sosem tzatziki.

 


(14 sztuk)
Składniki:
– 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

– 5 pieczarek (opcjonalnie)

– 1 cebula

– 1-2 ząbki czosnku

– 1 jajko

– 1-2 łyżki przyprawy do gyrosa/kebabu lub domowa mieszanka (3 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka kolendry mielonej, 2 łyżeczki curry lub kurkumy, ¼ łyżeczki mielonego imbiru, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, szczypta chili)

– kilka łyżek bułki tartej + nieco bułki do obtoczenia kebabów

– 1/2 łyżeczki soli, czarny pieprz

 

Cebulę drobniutko posiekać. Zeszklić na oleju. Pieczarki również bardzo drobno pokroić (lub ewentualnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach), dodać do cebuli. Smażyć chwilę, aż pieczarki zmiękną i puszczą sok. Doprawić solą. Nadmiar wody odcedzić. Ostudzić. Mięso włożyć do miski, dodać  podsmażone pieczarki z cebulą, jajko i bułkę tartą oraz 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Wyrobić mięso na gładką masę. Dodać sól i pieprz oraz przyprawę do gyrosa/kebabu albo własną mieszankę. Masę wyrobić dokładnie dłońmi. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Mięso będzie bardziej wtedy aromatyczne. Jeśli nie mamy na to czasu, można od razu przystąpić do smażenia. Wilgotnymi dłońmi wyrabiać nieduże (w zależności od długości patyczków) wąskie wałeczki. Wpierw obtoczyć w bułce tartej. Następnie nadziewać mięso na patyki do szaszłyków, tak aby znalazło się ono pośrodku. Upiec na grillu albo patelni grillowej. Jeśli takowych nie posiadamy, można usmażyć kebab na smażyć na rozgrzanym tłuszczu na zwykłej patelni, na rumiano z każdej strony. Danie to najlepiej smakuje z frytkami, pieczonymi ziemniakami, surówką np. z sałatką grecką, z sosem czosnkowym albo z sosem tzatziki.

Smacznego!

Helen G.

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

2 odpowiedzi do “Kebab

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>