Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Kleik ryżowy na zatrucia

Kleik ryżowy jest typową potrawą, jaką podaje się chorym na zatrucia pokarmowe. Przyrządza się go zarówno dzieciom jak i dorosłym. To nic innego jak rozgotowany na papkę ryż z odrobiną soli i ewentualnie masła. Kleik ryżowy działa odżywczo oraz łagodzi podrażnienia przewodu pokarmowego związane z wymiotami. Kleik ryżowy jest również pierwszym pokarmem, jaki podaje się niemowlętom po mleku matki lub mleku modyfikowanym. Podczas zatrucia oprócz kleiku można jeść także sucharki lub czerstwą bułkę.

Kleik przyrządza się na wodzie lub mleku. Ten pierwszy jest mniej smaczny ale podczas zatruć sprawdza się idealnie. Kleik ryżowy podaje się także chorym w szpitalu po operacji aby stopniowo wracali do tradycyjnej diety. Pamiętam, jak sama otrzymałam go będąc po operacji. Kleik można też ugotować również z kaszy jęczmiennej, kaszki kukurydzianej, kaszy manny oraz z płatków owsianych. Jeśli nasze samopoczucie na to pozwala, możemy urozmaicić potrawę dodatkiem startego jabłka ale bez dodatku cukru.

kleik ryzowy na zatrucia

Pamiętajmy aby w trakcie zatrucia pokarmowego, któremu towarzyszą wymioty a czasem i biegunka, uzupełniać płyny. Należy pić dużo niegazowanej wody mineralnej, ziołowe herbaty (mięta, rumianek, dziurawiec, melisa), gorzką herbatę albo rozwodniony kisiel bez cukru. Zawarta w nim skrobia działa osłonowo na przewód pokarmowy. Zalecane jest również picie wody przegotowanej z dodatkiem soli, sody oczyszczonej i glukozy (na 1 litr wody dajemy po 1 łyżeczce soli i sody oraz 4 łyżeczki glukozy). Glukozę można kupić sklepie spożywczym albo w aptece.  Należy unikać natomiast napojów i soków słodzonych. Wodę można pić lekko osoloną.

(2 porcje)

*proporcje można zmniejszyć o połowę dając 50g ryżu = 0,2 szklanki na 1/2 l wody)

Składniki:

– 100g ryżu (niecałe pół szklanki/ 1 szklanka suchego ryżu to 225g)

– 1 l wody

– sól do smaku

– 1/2 łyżeczki masła (opcjonalnie)

Ryż opłukać pod bieżącą wodą. Jeśli mamy ryż w woreczku, należy go wsypać do garnka. Zalać wodą. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1-1,15 godzinę, co jakiś czas mieszając papkę. Ryż powinien się rozgotować na papkę i wchłonąć całą wodę. Przed podaniem posolić do smaku, dodać masła i wymieszać. Spożywać ciepły.

Smacznego!

Zdrowia życzę!

Helen G.

 kleik ryzowy na zatruciakleik ryzowykleik ryzowy na zatrucia

Podziel się ze znajomymi

6 odpowiedzi do “Kleik ryżowy na zatrucia

Odpowiedz na „Ewelina SerafińskaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>