Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Klopsy indycze w sosie pieczarkowym

Klopsy zwane też pulpetami to bardzo smaczna odmiana klasycznych kotletów mielonych. Podawane z gęstym sosem, w dzisiejszym przepisie z  pieczarkowym ale również i z pomidorowym, bądź koperkowym. Wielkość pulpetów zależy od waszych upodobań. Ja lubię takie niezbyt duże.

SONY DSC

(Dla 4 osób)
Składniki:

– 500 g mielonego mięsa indyczego

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 jajo

– 4-6 łyżek bułki tartej (można dać pół na pół z kaszą manną)

– mąka do obtoczenia pulpetów

– 2 szklanki bulionu grzybowego lub drobiowego (może być z kostki)

– 30 dkg pieczarek

– 1 łyżeczka majeraneku

-1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– 2 łyżki gęstej śmietany 18%

– ½ szklanki mleka

– 2 czubate łyżki mąki (jeśli sos ma być rzadszy wystarczy 1 łyżka)

– 1 łyżka masła

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

– sól, pieprz

 

 

Cebulę zeszklić na niewielkiej ilością olej lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mięso włożyć do miski, wbić jajo, dodać podsmażoną cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę i bułkę tartą. Wyrobić dokładnie masę rękami. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Uformować średniej wielkości kulki zwilżonymi dłońmi, aby mięso się nie kleiło. Następnie obtoczyć w mące.  Następnie włożyć pulpety do wrzącego bulionu. Gotować na średnim ogniu przez 20-25 minut. Klopsy wyjąć  łyżką cedzakową na czas zagęszczania sosu. Mleko rozrobić z mąką i śmietaną. Połączyć z sosem i dobrze wymieszać. Z powrotem włożyć klopsy do sosu. Dodać  pieczarki uprzednio obrane, pokrojone w kostkę, podsmażone na maśle i osolone. Na koniec dodać natkę, zamieszać sos i już nie gotować. Klopsy podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>