Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Kopytka

Kopytka świetnie zastępują ziemniaki. Można je podawać do sosów np. grzybowego bądź mięs duszonych.

DSCN1240

(Dla 3-4 osób)
Składniki:

– 1 kg ugotowanych ziemniaków

– 2 szklanki mąki

– 1 jajko

– szczypta soli

Do polania:

– 2 łyżki masła

– 1 łyżka bułki tartej

 

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dokładnie utłuc lub przepuścić przez maszynkę. Pozostawić do ostygnięcia. Na stolnicę wsypać ok. 2/3 przesianej mąki, dodać ziemniaki. Zrobić zagłębienie w środku, wbić jajko i dodać szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 części. Stolnicę podsypać mąką. Z każdej części po kolei formować wałek rękami i kroić nożem 3 cm romby. Kopytka wrzucać partiami gotującej się osolonej wody i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyciągać łyżką cedzakową na talerze. Podawać polane masłem i bułką tartą, z sosem grzybowym bądź jako dodatek do mięs zamiast ziemniaków.

*Polecam również odsmażane na maśle z dodatkiem bułki tartej i szczypty cynamonu.

Smacznego!

Helen G.DSCN1247

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

Jedna odpowiedź do “Kopytka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>