Mięsa

Kotlety ryżowe z szynką i żółtym serem

Kotlety ryżowe z szynką i żółtym serem

Są nie tylko bardzo smaczne ale też i sycące. Kotlety ryżowe polecam smażyć na oleju ryżowym, który pogłębi dodatkowo smak dania. Olej ten świetnie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach, gdyż w małym stopniu jest wchłaniany przez potrawy. Dania zachowują swój oryginalny smak. W wersji wegetariańskiej kotletów ryżowych można zrezygnować z wędliny i dać za to więcej sera albo startą na tarce marchew.

Zobacz także → kotlety z kaszy jaglanej i brokuła. 

(12 sztuk)

Składniki:
– 3 woreczki ryżu (300g) lub 1 i ⅓ szklanki ryżu (1 szklanka ryżu= 225 g)
– 15 dag wędliny
– 15 dag żółtego sera
– 2 jajka
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki kaszy manny
– 2-3 łyżki bułki tartej
– ½ łyżeczki curry
– posiekany koperek
– sól, pieprz

Dodatkowo:
– olej ryżowy do smażenia

Jak zrobić kotlety ryżowe z szynką i żółtym serem?

Ryż w woreczku ugotować według przepisu na opakowaniu. Jeśli używacie ryżu sypkiego należy uprzednio go bardzo dokładnie przepłukać na sitku pod zimną wodą, aż woda będzie zupełnie czysta.  W garnku zagotować 2 i 1/3 szklanki wody. Osolić i dodać 1 łyżkę oleju (ryż nie będzie się sklejał).  Ryż wsypać na wrzątek. Gotować na malutkim ogniu pod przykryciem 12-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie owinąć garnek w ściereczkę lub ręcznik i pozostawić na 10 minut, aby ryż doszedł. Nie będzie przez to posklejany. Ryż przełożyć do miski i pozostawić do ostygnięcia.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju ryżowym. Po chwili dodać posiekany czosnek i smażyć 1 minutę. Dodać do przestudzonego ryżu. Wędlinę pokroić drobną kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do ryżu. Wbić jajka, dodać kaszę, bułkę tartą oraz posiekany koperek. Wyrobić  gładką masę. W razie potrzeby dodać jeszcze bułki. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz curry.

Zwilżonymi dłońmi formować owalne, lekko spłaszczone kotlety. Każdy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju ryżowym. Ostrożnie przewracać kotlety, bo mogą się kruszyć. Kotlety ryżowe z szynką i żółtym serem podawać z ziemniakami/frytkami i ulubioną surówką np. z pomidorami ze śmietaną. 

Smacznego!

Helen G.

Kotlety ryżowe z szynką i żółtym serem
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

4 komentarzy

  1. bez tej szynki i byłyby idealne wege kotlety dla mnie :))
    bardzo ciekawy pomysł i z tą szynką równie dobrze się prezentują.

  2. Niby taki sobie ryż,a ile smakołyków można zrobić!
    Pozdrawiam i zapraszam do Domu Rozalii!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button