Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Kotlet pożarski

Dawniej królował w barach mlecznych. Obecnie coraz rzadziej, nie wiedzieć czemu można go zamówić. A szkoda, bo jest naprawdę pyszny :-) Postanowiłam odtworzyć smak kotleta pożarskiego, przysmaku rodem z PRL-u, kiedy jako dziecko jadałam go czasem wraz rodzicami. Kotlet ten zawdzięcza swoją nazwę niejakiemu Pożarskiemu, który przyrządzał go w Rosji dla cara Mikołaja I. Często mieszano mięso drobiowe z dodatkiem cielęciny.

 SONY DSC

(ok. 9 sztuk)

Składniki:

– 80 dkg piersi z kurczaka

– 2-3 ząbki czosnku

– 1 kopiasta łyżeczka masła

– 2 jajka

– kilka łyżek tartej bułki

– pęczek natki pietruszki

– 1 łyżeczka majeranku

– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– ½ łyżeczki ostrej papryki (lub mniej)

– ½ łyżeczki ziół prowansalskich

– sól, pieprz

 

Panierka:

– 2-3 jajka

– 2 łyżki mleka (opcjonalnie)

– mąka

– bułka tarta do obtoczenia kotletów

 

 

Żółtka oddzielić o białek. Żółtka utrzeć z miękkim masłem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i bardzo drobno pokroić lub ewentualnie zmielić w maszynce. Dodać do żółtek. Natkę pietruszki oraz czosnek posiekać. Dodać wraz z pianą z białek i bułką tartą w takiej ilości aby swobodnie móc wyrobić kotlety. Masę dokładnie wymieszać łyżką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawami.

Zwilżonymi dłońmi wyrabiać owalne kotlety. Każdy wpierw obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła (lub najlepiej na maśle klarowanym) na malutkim gazie pod przykryciem (ok.20-25 minut). Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką, u mnie młoda kapusta zasmażana :)

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSC

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

9 odpowiedzi do “Kotlet pożarski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>