Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Kotlety jajeczne z pieczarkami

Uwielbiam kotlety jajeczne, szczególnie z pieczarkami ;) To danie typowo jarskie ale bardzo pożywne i smaczne.

DSCN0765

(ok.10 sztuk)

Składniki:
– 10 jaj ugotowanych na twardo

– ½ kg pieczarek

– 1łyżka masła

– 2 jaja

– 1 cebula

– 1 łyżka majonezu

– świeży koper,  szczypiorek lub natka pietruszki

– bułka tarta (tyle by powstała zwarta masa)

– sól, pieprz

– mielona kolendra

– 1/2 łyżeczki kurkumy

 

Jajka ugotować na twardo. Gdy ostygną, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na oleju. Umyte, obrane pieczarki także zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i chwilę podsmażyć na maśle. Posolić. Odsączyć z nadmiaru wody i dodać do masy. Wbić 2 surowe jaja, dodać majonez, bułkę tartą i wyrobić na gładką masę. Dodać posiekany koper lub szczypiorek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kurkumą i szczyptą kolendry. Formować okrągłe lekko spłaszczone kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.

Smacznego!

Helen G.

DSCN0768DSCN0776

Podziel się ze znajomymi
loading...

Jedna odpowiedź do “Kotlety jajeczne z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>