Ryby i owoce morza

Kotlety rybne

Kotlety rybne

Domowe są najsmaczniejsze. Kotlety rybne goszczą w mojej kuchni od dawna. Są ciekawą odmianą dla tradycyjnych filetów z ryby. W sklepach można dostać co prawda gotowe kotlety rybne, lecz w smaku są o wiele gorsze od tych zrobionych w zaciszu własnej kuchni. Przygotowując domowe kotlety rybne mam przynajmniej pełną kontrolę nad ich składem. Żadnych sztucznych dodatków chemicznych i konserwantów. Wyłącznie zmielona ryba i przyprawy. Zachęcam was gorąco do spróbowania! Trzeba jedynie dysponować maszynką do mięsa 🙂

(6 sztuk)

Składniki:

– ½ kg ryby (np. dorsz, morszczuk, sola)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 jajko
– 1 łyżka kaszy manny
– 3 łyżki bułki tartej
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– po szczypcie: bazylii, tymianku i mielonej kolendry (można zastąpić przyprawą do ryb)

Dodatkowo:
– kilka łyżek bułki tartej do obtoczenia kotletów

Jak zrobić kotlety rybne?

Jeśli używamy filetów mrożonych, najpierw je rozmrozić. Filety zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę zeszklić na oleju. Dodać do ryby. Dodać jajko, kaszę manną, bułkę tartą, sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Zamieszać. Formować średniej wielkości kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kotlety rybne podawać z ziemniakami i surówką (u mnie duszona marchewka z groszkiem).

Smacznego!

Helen G.

Kotlety rybne
+ 2
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button