Mięsa

Schab duszony z szałwią i jabłkami

Schab duszony z szałwią i jabłkami

Aromatyczny i mięciutki. Schab duszony z szałwią i jabłkami w smaku jest słodkawy i za sprawą goździków lekko pikantny. Szałwia dodaje tutaj świeżości. Najlepiej jest użyć jabłek kwaskowatych lub przynajmniej skropić sokiem z cytryny.

Przepis na schab szałwią i jabłkami jest łatwy. Nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych. Spróbujcie a przekonacie się 🙂

Suszona szałwia to ta używana do herbatki. Wystarczy rozciąć torebkę. Możecie też użyć świeżych listków, jeśli macie.

Zobacz także → schab w sosie śmietanowo-kurkowym.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 70-80 dag schabu bez kości

– 2 jabłka (najlepiej kwaskowate)

– 1 łyżeczka suszonej szałwii lub kilka listków świeżej

– 1 łyżeczka majeranku

– 2 ząbki czosnku

– 250 ml soku jabłkowego

– ok. 250 ml wody

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 3 ziarenka pieprzu

– 2 goździki

– 2 łyżki smalcu lub oleju

– 1 czubata łyżka mąki

– sól, pieprz

Jak zrobić schab duszony z szałwią i jabłkami?

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na cienkie plastry. Rozbić delikatnie tłuczkiem. Posolić, dodać zmielonego pieprzu i posypać majerankiem. Kotlety podsmażyć na gorącym  smalcu, bądź oleju do zrumienienia z każdej strony. Przełożyć do rondla, podlać sokiem jabłkowym i wody (mięso powinno być ledwie zakryte). Dodać ziele angielskie, pieprz, szałwię i majeranek.

Mięso dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Jabłka dokładnie umyć. Nie obierać ze skórki. Pokroić w cienkie ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Po 25 minutach dodać jabłka i goździki. Dusić, aż mięso będzie miękkie jeszcze około 20 minut.

Na czas zagęszczenia sosu wyjąć przy pomocy łyżki cedzakowej uduszone jabłka i mięso. W ⅓ szklanki wody rozrobić mąkę, dodać kilka łyżek gorącego wywaru. Wlać do mięsa i energicznie zamieszać. Zagotować. Jabłka i mięso z powrotem włożyć do rondla. Doprawić potrawę solą i pieprzem. Schab duszony z szałwią i jabłkami podawać ziemniakami purée, ryżem lub kaszą i surówką np. z młodą kapustą duszoną z marchewką.

Smacznego!

Helen G.

Schab duszony z szałwią i jabłkami
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button