Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Kotlety z piersi kurczaka w panierce z płatków drożdżowych

Płatki drożdżowe nieaktywne choć może mało znane, stanowią pełne składników odżywczych pożywienie. Jak nazwa wskazuje, są one nieaktywne, czyli nie ma obaw, że będą fermentować w układzie pokarmowym. Płatki drożdżowe mają szerokie zastosowanie w kuchni, począwszy od zdrowej przekąski, panierki do mięs czy ryb, a skończywszy na dodatku do wszelkich dań, jak zupy (polecam szczególnie do zupy-krem cebulowej), sosy, kasze, zapiekanki, sałatki czy zapiekanki.

Płatki drożdżowe mają ciekawy orzechowo-serowy smak, który dobrze komponuje się z różnymi potrawami na słono np. z kotletami, gdy użyjemy je jako panierki zamiast bułki tartej. Są smaczne, czego nie można powiedzieć o napoju drożdżowym, który wcześniej piłam w celach kosmetycznych i zdrowotnych, zresztą z bardzo dobrym skutkiem. Ciekawych odsyłam do wpisu na temat kuracji drożdżowej.

Co zawierają płatki drożdżowe?

Płatki drożdżowe zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych:

  • białko, węglowodany i tłuszcze
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, Biotyna, B9, B12), ponadto witaminy A, D, E, K, C.
  • minerały (wapń, fosfor, magnez, cynk, żelazo, sód, potas, chrom, miedź, kobalt, mangan, fluor, jod, selen.
  • błonnik
  • aminokwasy (tryptofan, tyrozyna, metionina, kwas asparaginowy)
  • lecytyna
  • enzymy

Właściwości płatków drożdżowych

  • dodają energii i poprawiają samopoczucie (przeciwdziałają zmęczeniu, poprawiają pamięć i koncentrację)
  • wzmacniają odporność
  • zapewniają prawidłowe działanie układu pokarmowego (przywracają prawidłową mikroflorę jelitową) i nerwowego
  • dzięki obecności chromu ograniczają nadmierny apetyt, w tym ten na słodycze (regulują poziom glukozy we krwi)
  • korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci

 

Do czego dodawać płatki drożdżowe?

Płatki drożdżowe świetnie sprawdzają się zarówno jak zdrowa przekąska, jak i dodatek do potraw – w formie panierki do różnych kotletów (w tym mielonych) albo ryb,  lub jako dodatek do posypywania kanapek, zapiekanek, ziemniaków, kasz lub sałatek, do pasztetów, hummusu, koktajli czy jogurtu. Płatki drożdżowe mają właściwości zagęszczające, można dodawać je do sosów, dipów albo zup. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji, zachęcam was do spróbowania płatków drożdżowych nieaktywnych:)

(4 kotlety)

Składniki:

– 1 podwójna pierś z kurczaka

– 1 jajko

– kilka łyżek mleka

– płatki drożdżowe

– sól, pieprz

– tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane)

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Oczyścić z błon i ścięgien. Pokroić na pół. Następnie obie piersi rozkroić wzdłuż nożem. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem. Posolić, posypać pieprzem. Do miseczki wbić jajko, dodać trochę mleka, wymieszać i posolić. Kotlety obtaczać wpierw w jajku, a następnie w płatkach drożdżowych. Kłaść na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażyć na niezbyt dużym ogniu na złoty kolor. Kotlety podawać ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.

Podziel się ze znajomymi
loading...

6 odpowiedzi do “Kotlety z piersi kurczaka w panierce z płatków drożdżowych

Odpowiedz na „EwciaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>