Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane najbardziej smakują mi, gdy są lekko pikantne,  okraszone zieleniną. Dlatego dodałam curry oraz mieloną słodką i ostrą paprykę.

DSCN6429DSCN6437

(ok. 10 sztuk)
Składniki:
– 9 średniej wielkości ziemniaków

– 1 łyżka masła- cebula

– 1 płaska łyżeczka curry

– 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i szczypta ostrej

– 1 jajko

– 4 łyżki mąki ziemniaczanej

–  pół pęczka natki pietruszki

– bułka tarta do obtoczenia kotletów

– sól, pieprz, czosnek granulowany (lub 1 ząbek)

– olej do smażenia
Ziemniaki obrać, ugotować, ugnieść i pozostawić do ostudzenia. Powinny być zimne. Obrać cebulę, drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać do ziemniaków,  wbić jajko i dodać mąkę. Dokładnie wymieszać.

 

Doprawić masę solą, pieprzem i ziołami.  Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszać tak, by powstała gładka masa. Formować okrągłe lekko spłaszczone kotlety, obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.
DSCN6457DSCN6460

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>