Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Krewetki z ryżem i warzywami


(Dla 2 osób)


Składniki:


– woreczek ryżu

– 30 dkg pieczarek

– 1 cebula

-1 żółta papryka

– 5 łyżek fasolki czerwonej „kidney”

– 1 łyżka masła

– 250g mrożonych krewetek koktajlowych

– 15 dkg startego żółtego sera

– natka pietruszki

– ząbek czosnku

– sos sojowy

– sól, chili

– sok z cytryny

– kardamon, imbir


Ryż ugotować w osolonej wodzie. Krewetki sparzyć wrzątkiem, skropić sokiem z cytryny, posolić. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki i cebulę podsmażyć na maśle. Paprykę umyć i pokroić w kostkę, dodać do pieczarek. Dodać sól i pieprz. Po 10 minutach dodać krewetki i dusić kolejne 10 minut. Doprawić sosem sojowym, szczyptą imbiru i kardamonu, dodać ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę. Na koniec dodać fasolkę i ugotowany ryż. Wszystko zamieszać, dodać pokrojoną natkę i zostawić na chwilę pod przykryciem. Podawać danie posypane startym żółtym serem.



Podziel się ze znajomymi
loading...

2 odpowiedzi do “Krewetki z ryżem i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>