Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Krokiety z brokułami, parówką i kukurydzą


(ok. 14 sztuk)


Składniki:


Ciasto:

– 1,5 szklanki mleka

– 1,5 szklanki wody 

– ok.300g mąki

– 2 jaja

– sól
– 3 łyżki oleju



Farsz:

– 1 brokuł

– 5 parówek

– 1cebula
– 1 jajko

– 5 łyżek kukurydzy

– 2 ząbki czosnku

– 15 dkg żółtego sera

– sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, słodka papryka

– olej do smażenia 



Panierka:

– 3 jajka

– bułka tarta

– 3 łyżki mleka

– szczypta soli



Składniki na ciasto zmiksować i odstawić. Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Ugotować na parze lub w osolonej wodzie ok.5 minut. Cebulę drobno posiekać razem z czosnkiem. Podsmażyć na oleju. Parówki obrać z osłonek. Każdą przekroić wzdłuż, a następnie w pół plasterki. Dodać do cebul na 3 minuty. Ugotowane brokuły odcedzić. Drobno pokroić. Włożyć do miseczki, dodać cebulę z parówkami. Dodać ser starty wcześniej na tarce o dużych oczkach. Na koniec dodać kukurydzę. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Naleśniki smażyć na małej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Na każdy placek nakładać 2- 2,5 łyżki farszu. Zagiąć boki na 2 cm z lewej i prawej strony. Zawinąć w rulon. Każdy krokiet obtoczyć jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na małym ogniu, by  się nie przypaliły.




Podziel się ze znajomymi
loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>